У Перу протягом тижня змінився вже третій президент

 

Конгрес Перу обрав 76-річного Франсіско Сагасті тимчасовим президентом – це вже третій очільник країни менш як за тиждень.

Політична криза розпочалася в Перу після того, як 9 листопада місцевий конгрес оголосив імпічмент президентові Мартіну Віскаррі, пише ВВС.

Зазначається, що Віскаррі звинуватили в отриманні відкатів на 640 тисяч доларів від будівельних підрядників у часи, коли він займав посаду губернатора провінції Мокегуа у 2011-2014 роках.

Після імпічменту повноваження тимчасового президента, згідно з конституцією, прийняв спікер парламенту Мануель Меріно.

Проте чисельні прихильники Віскарри, які виступають проти його відсторонення від влади і вважають звинувачення на його адресу безпідставними та вийшли на протести.

“Експрезидент, який прийшов до влади у 2018 році під гаслом боротьби з корупцією, давно перебував у напружених відносинах із парламентом, але при цьому зберігає чималу популярність серед населення – особливо, серед прошарку освічених громадян з високими доходами”, – інформує ВВС.

Акції протесту проти імпічменту проходили переважно мирно, але під вечір завершилися сутичками з поліцією. Хто першим почав застосовувати силу, невідомо. Протестувальники жбурляли в правоохоронців бруківку та петарди, ті відповідали сльозогінним газом і пластиковими кулями.

Не обійшлося без жертв: дев’ятеро учасників протестів потрапили до лікарень, а щонайменше двоє студентів – 22-ріний Жак Пінтадо і 24-річний Інті Сотело – померли. Окрім того, близько сотні людей постраждали від травм та вдихання сльозогінного газу.

У неділю після підтвердження новин про жертв серед протестувальників, 12 із 18 міністрів та більшість депутатів виступили за негайну відставку тимчасового президента Мануеля Меріно. Вже незабаром він виступив із телезверненням, де заявив про те, що йде з посади, і закликав народ до миру та спокою.

У понеділок конгрес проголосував за нового тимчасового президента – правоцентристського політика Франсіско Сагасті. Він є представником єдиної партії, яка минулого тижня голосувала проти імпічменту Мартіна Віскарри.

Як очікується, Сагасті очолюватиме країну до виборів, які мають пройти навесні наступного року.

Читайте також:
Україна провела для Перу онлайн-демонстрацію з місця складання літака Ан-178

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна