Нагірний Карабах: азербайджанці показали знищення з БПЛА вірменських вантажівок із боєприпасами. ВІДЕО

 

Міністерство оборони Азербайджану оприлюднило відеозапис знищення ударним безпілотником військових вантажівок вірменської армії, наповнених боєприпасами.

Зазначається, що інцидент стався 31 жовтня.

“Після знищення збройними силами Азербайджану кілька днів тому ракетно-артилерійського складу ЗС Вірменії, розташованого на окупованих територіях [Нагірного Карабаху], в підрозділах противника виникла серйозна нестача боєприпасів. Тому противник намагається використовувати всі наявні в його розпорядженні боєприпаси в найгарячіших точках бойових дій”, – ідеться в повідомленні на сайті міністерства оборони Азербайджанської Республіки.

“Увечері 31 жовтня в ході ведення повітряного спостереження за місцевістю було встановлено місцезнаходження двох вантажівок із боєприпасами. Військові вантажівки були негайно знищені точним і прицільним вогнем”, – йдеться в заяві МО АР.

При цьому військове відомство Вірменії заявило також про ракетно-артилерійські обстріли азербайджанською стороною міст Мартуні й Шуша та низки сіл в Аскеранському районі й на інших територіях Нагірного Карабаху. Зазначається, що для ударів по Мартуні ЗС Азербайджану застосували бойову авіацію.

За даними вірменської сторони, ЗС АР здійснили спробу просування на ділянці Аветараноц-Схнах, але були відкинуті.

При цьому з Баку інформують, що вірменські збройні сили піддали обстрілу з артилерії, мінометів і стрілецької зброї позиції азербайджанської армії вже не в “НКР”, а на вірмено-азербайджанському державному кордоні. У ніч на 1 листопада в різний час із території Бердського, Чамбаракського і Горісського районів Вірменії були обстріляні позиції армійських підрозділів ЗС АР, розташовані в Товузському, Гедабейському і Губадлінському районах Азербайджану, ідеться в повідомленні міністерства оборони Азербайджану.

Починаючи з 10-ї години ранку 1 листопада, збройні сили Вірменії інтенсивно обстрілюють місто Тертер, селище Шіхарх, села Гапанли, Ескіпара, Сехляабад Тертерського району, а також село Юхари Гіямеддінлі Агджабедінського району АР.

При цьому протягом минулої доби на різних напрямках фронту були знищені й виведені з ладу велика кількість живої сили, одна БМП, дві РСЗВ БМ-21 “Град”, вісім різних видів гармат, дві щогли зв’язку та п’ять одиниць автомобільної техніки вірмен, заявили в МО АР.

Читайте також:
Війна за Нагірний Карабах: Пашинян апелює до Путіна, Москва обіцяє допомогу Вірменії в разі нападу на її територію

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні. Водночас є підстави вважати, що цей наступ був добре підготовлений Азербайджаном та має на меті звільнення територій у Нагірному Карабаху.

Сторони повідомляють про сотні жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.

Азербайджан у перші дні заявляв про звільнення щонайменше семи сіл на території Нагірного Карабаху, знищення кількох постів противника і взяття під контроль важливих висот. У Вірменії спершу спростовували цю інформацію та стверджували, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Обидві сторони заявляють про обстріли противником цивільних об’єктів та загибель мирних мешканців. Зокрема, Азербайджан показує наслідки обстрілів із території Вірменії свого другого за розміром міста Гянджа.

Влада Вірменії й адміністрація так званої “Нагірно-Карабаської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни та часткову мобілізацію.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабаху та надають підтримку Азербайджану.

За місяць контрнаступальної операції Азербайджан прозвітував про звільнення від вірменської окупації чотирьох міст, трьох селищ і 166 сіл.

Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Водночас у Єревані відкинули пропозиції щодо введення міжнародних миротворців до Карабаху. При цьому Єреван апелює про допомогу Росії в рамках ОДКБ.

9 жовтня за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ Азербайджану і Вірменії, а також глави МЗС Росії Сергія Лаврова була досягнута домовленість про припинення вогню в Нагірному Карабасі з 12:00 10 жовтня. Сторони мали б провести обмін військовополоненими, іншими утримуваними особами й тілами загиблих за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста. Однак ці, а також наступні домовленості про “режим тиші” не були реалізовані.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Читайте також:
Прем’єр Вірменії підтримує введення російських миротворців у Карабах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна