Відповідно до петиції: Зеленський почав консультації про ліквідацію Окружного адмінсуду

 

Президент Володимир Зеленський почав консультації з Вищою радою правосуддя щодо можливої ліквідації Окружного адміністративного суду м. Києва. Таким чином він відреагував на петицію з цього приводу.

Як передає “Новинарня“, про це в середу, 28 жовтня, повідомила пресслужба глави держави.

“Днями набрала необхідну кількість у 25 тисяч голосів громадян України петиція з проханням до Президента подати до Верховної Ради відповідний законопроект про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. Автор мотивував таке звернення необхідністю негайного забезпечення права громадян на справедливий суд, а також, цитуючи текст петиції, свідченням «глибоко вкоріненої в суді корупції та практики неправосудності рішень».
Підкреслимо, що порядок утворення та ліквідації судів чітко врегульовано на законодавчому рівні. Відповідно до частини другої статті 125 Конституції України, суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. За результатом розгляду петиції Президент доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя“, – ідеться в повідомленні.

“Вища рада правосуддя є важливим елементом державної судової архітектури та має всі можливості для того, щоб сформулювати свою позицію навколо ситуації з Окружним адміністративним судом міста Києва”, – додали на Банковій.

“Володимир Зеленський від самого початку політичної кар’єри підкреслював, що розвиток реального народовладдя в Україні, обов’язкове врахування суспільної думки при ухваленні важливих державних рішень, а також трансформація України у справді сучасну та цивілізовану державу мають бути пріоритетами кожного відповідального політика. Виконуючи саме такі завдання, Президент пропонує розпочати необхідні консультації з Вищою радою правосуддя для напрацювання прозорої та коректної процедури, яка дозволила б вирішити питання Окружного адміністративного суду міста Києва та зняти певну напругу в суспільстві щодо цієї ситуації”, – зазначено в повідомленні пресслужби президента.

Як відомо, суддів ОАСК, зокрема його голову Павла Вовка, голову Державної судової адміністрації, колишніх високопосадовців та інших осіб із 17 липня підозрюють у створенні злочинної організації; захопленні державної влади; зловживанні впливом; втручанні у діяльність державних діячів та створенні штучних перешкод у діяльності ВККС та її членів.
Окружний адмінсуд Києва відомий такими скандальними рішеннями, як відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, визнання протиправними дій директора НАБУ Артема Ситника, скасування рішення про націоналізацію “Приватбанку” та багато інших.
27 жовтня ОАСК прийняв ухвалу, у якій зобов’язав Мін’юст викреслити з Єдиного реєстру інформацію про Ситника як керівника НАБУ.
При цьому у вересні Вища рада правосуддя відмовлялася відстороняти голову ОАСК Вовка та суддів цього суду.

Читайте також:
“Шеф, давай вчудимо”: НАБУ оприлюднило записи “розмов суддів” Окружного адмінсуду Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна