Війна ОАСК і НАБУ: адмінсуд постановив вилучити інформацію про призначення Ситника, Бюро заперечує

 

Окружний адміністративний суд міста Києва постановив Мін’юсту вилучити з Єдиного реєстру інформацію про Артема Ситника як голову Національного антикорупційного бюро України.

Про це у вівторок, 27 жовтня, повідомила пресслужба Окружного адмінсуду, скомпрометованого корупційними скандалами та кримінальними переслідуваннями його керівників і суддів.

Рішення було ухвалено в межах адміністративної справи за позовом Олександра Карєєва, якого раніше звільнили з НАБУ. Суд поновив його на посаді заступника керівника головного підрозділу детективів — керівника 2-го підрозділу детективів НАБУ.

При цьому ОАСК нагадав, що 28 серпня Конституційний Суд визнав неконституційним указ президента України про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

“28 серпня 2020 року, відповідно до рішення КСУ, Артем Ситник достроково втратив повноваження директора НАБУ, при цьому будь-яких додаткових рішень для підтвердження зазначеного факту Конституцією України не вимагається”, – сказано в повідомленні ОАСК.

“Суд встановив, що вказане рішення КСУ не виконується більше місяця, внаслідок чого штучно продовжується дія указу Президента України від 16 квітня 2015 року “Про призначення Артема Ситника”, який 28 серпня 2020 достроково втратив чинність, що є неприпустимим та суперечить принципам верховенства права”, – вказали в ОАСК.

“З метою усунення причин та умов, що призвели до порушення вимог законодавства щодо невиконання вищезгаданого рішення КСУ, ОАСК ухвалив направити окремі ухвали:

  • ДБР та надати вказівку щодо реєстрації кримінального провадження за статтями 109, частиною 4 статті 382, частинами 1 та 2 статті 353 КК України щодо порушень закону;
  • кожному із заступників директора НАБУ для вжиття відповідних заходів реагування та надати вказівку щодо виконання дій з виконання обов’язку, що визначений в абзаці 2 частини 5 статті 19 ЗУ “Про центральні органи виконавчої влади“;
  • КМУ та надати вказівку щодо вжиття заходів щодо забезпечення виконання Конституції і законів України НАБУ; спрямовування і координації роботи НАБУ з виконання рішення КСУ від 28.08.2020 у справі № 9-р/2020 та щодо визначення міністра, до сфери спрямування і координації якого буде належати діяльність НАБУ;
  • РНБО та надати вказівку щодо здійснення заходів із координації і контролю діяльності НАБУ щодо виконання вищезазначеного рішення КСУ;
  • Мін’юсту та надати вказівку щодо внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань на підставі згаданого рішення КСУ”, — йдеться у повідомленні.

У Національному антикорупційному бюро України, коментуючи заяви ОАСК, заявили, що оскаржать рішення Окружного адмінсуду Києва щодо вилучення з Єдиного реєстру інформації про Артема Ситника як про очільника НАБУ.

“Рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо діяльності Національного бюро та директора НАБУ є заангажованим і абсурдним у правовому сенсі. Його справжня мета — заблокувати роботу інституції, яка викрила суддів ОАСК на масштабних зловживаннях та спробі захоплення влади”, — йдеться в повідомленні пресслужби НАБУ.

“Національне бюро розцінює рішення ОАСК від 26 жовтня як втручання у свою роботу і, безумовно, оскаржить його. Фактично, йдеться про спробу у будь-який спосіб усунути з посади директора НАБУ як гаранта інституційної незалежності та спроможності організації розслідувати факти вчинення корупційних дій посадовцями топ-рівня та перетворити сам орган у керовану “кишенькову“ структуру. Наслідком цього стане повне блокування розслідувань багатомільярдних корупційних зловживань в українській владі”, — зазначається в повідомленні Бюро.

Окрім того, в установі наголошують, що звільнення директора НАБУ з посади може відбуватися виключно на підставах, передбачених законом “Про Національне антикорупційне бюро України”.

“Наразі таких підстав не існує. Тож Артем Ситник продовжує виконувати свої повноваження, НАБУ працює в штатному режимі. Будь-які спроби ОАСК знайти обхідні шляхи для реалізації суддями, підозрюваними у захопленні влади, своїх амбіцій є такими, що нищать довіру до судової влади та справедливого судочинства”, — йдеться в повідомленні НАБУ.

Міністр юстиції Денис Малюська також заявив, що Мін’юст не може виконати рішення Окружного адмінсуду щодо вилучення з Єдиного реєстру інформації про Ситника як про голову НАБУ.

Днями петиція до президента Зеленського про ліквідацію ОАСК набрала необхідні 25 тис. голосів.

Читайте також:
Допит судді Вовка зірвався через дії його адвокатів, – НАБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна