Екснардеп Мартиненко програв апеляцію в Швейцарії у справі про відмивання близько 2,8 млрд євро

 

Колишній депутат Верховної Ради від “Народного фронту” Микола Мартиненко програв апеляцію в швейцарському суді у справі про відмивання 2,8 млн євро через швейцарську фінансову систему.

Про це в понеділок, 26 жовтня, повідомило агентство Reuters.

Відтак залишається у силі вирок для Мартиненка та його співучасника Павла Скаленка.

Так, Мартиненка засудили до 28 місяців позбавлення волі, з них 16 місяців — умовно. Також він повинен відшкодувати 3,8 млн франків (3,5 млн євро) владі Швейцарії.

Скаленко отримав 24 місяці умовного ув’язнення та штраф.

Як відомо, 20 квітня 2017 року детективи НАБУ та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали ексголову Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, одного з фінансистів “Народного фронту” Миколу Мартиненка в рамках розслідування за фактом розкрадання коштів ДП “СхідГЗК” при закупівлі уранового концентрату.

За даними САП, з 2013-го до 2016 року злочинна організація, в яку нібито входив Мартиненко, завдала бюджету 17,28 млн доларів збитку. ДП “СхідГЗК” мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку “Штоєрман”, пов’язану з Мартиненком.

22 квітня Солом’янський райсуд Києва відпустив Мартиненка на поруки народних депутатів з фракції “Народний фронт” та міністрів.

У жовтні Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомило про другу підозру – у заволодінні майном ДП “НАЕК “Енергоатом” Мартиненку та його ймовірному спільнику, керівнику структурного підрозділу ДП “НАЕК “Енергоатом”.

САП і НАБУ завершили досудове розслідування провадження щодо екснардепа 4 січня 2018 року.

На початку 2019 року українські правоохоронці оприлюднили в суді документи про відношення Мартиненка до офшорної компанії Bradcrest Investments, яка, за даними слідства, отримувала “відкати” на українських підрядах “Енергоатому” в кількох країнах на загальну суму 6,5 мільйона євро.
Мартиненко та його адвокати цю інформацію заперечували.

Швейцарська справа пов’язана з українською: там Мартиненка та Скаленка підозрювали в тому, що вони відкривали у швейцарських банках рахунки, з яких купували нерухоме майно та активи у Швейцарії та інших країнах – таким чином відмиваючи кошти, отримані незаконним шляхом в Україні та Чехії.

За даними слідства, Мартиненко доручив Скаленку створити офшорну компанію в Панамі. Її директорами виступали різні громадяни цієї країни, але всі вони призначили Мартиненка своїм уповноваженим представником.

Відтак, як стверджують правоохоронці, за вказівкою Мартиненка його спільник відкривав банківські рахунки у Швейцарії від імені офшорної компанії, зазначаючи в документах бенефіціарним власником активів Миколу Мартиненка.

Микола Мартиненко був народним депутатом із 1998 року. У парламенті VIII скликання представляв партію “Народний фронт”, однак склав мандат наприкінці 2015 року, після того як нардеп із БПП Сергій Лещенко оприлюднив дані про кримінальну справу проти нього у Швейцарії.

Читайте також:
Суд арештував майно екс-нардепа Мартиненка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна