НАБУ повідомило другу підозру екс-нардепу Мартиненку

 

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру у справі про заволодіння майном ДП “НАЕК “Енергоатом” колишньому народному депутату України Миколі Мартиненку та його ймовірному спільнику, керівникові структурного підрозділу “Енергоатому”.

Про це ввечері 25 жовтня повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

“Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (“аривласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”)”, – йдеться у повідомленні на ФБ-сторінці Бюро.

За версією слідства, тодішній народний депутат Микола Мартиненко, у змові з трьома особами – згаданим посадовцем структурного підрозділу ДП “НАЕК “Енергоатом”, колишнім керівником цього ж підрозділу та ще однією особою, наближеною до екс-нардепа, організували корупційну схему, в результаті якої інтересам ДП “НАЕК “Енергоатом” завдано шкоди в розмірі 6,4 млн. євро.

За інформацією НАБУ, учасники угруповання у 2008-2012 роках штучно створили умови проведення низки тендерів, завдяки яким переможцем визнано чеську компанію “Škoda JS” (фактичним власником є російське ЗАТ “Об’єднані машинобудівні заводи”) із завищеними на 6,4 млн. євро ціновими пропозиціями, що в окремих випадках складало до 20% від вартості обладнання.

Після отримання зазначених коштів за контрактами, укладеними з ДП “НАЕК “Енергоатом”, “Škoda JS” перерахувала 6,4 млн. євро на рахунок компанії “BRADCREST INVESTMENT S.A.” (Панамська Республіка), єдиним власником якої є Мартиненко.

На рахунку зазначеної компанії у швейцарському банку за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу арештовано кошти у сумі, еквівалентній 86,4 млн грн.

Тривають слідчі дії. Встановлюється місце знаходження інших ймовірних учасників угруповання.

Читайте також:
Суд дозволив підслідному Мартиненку виїжджати з Києва

Як писала “Новинарня“, 20 квітня 2017 року детективи НАБУ затримали колишнього нардепа, екс-голову комітету парламенту з питань ПЕК Миколу Мартиненка. Йому оголосила підозру в розтраті коштів ДП «СхідГЗК» в розмірі 17,28 млн. доларів.

Солом’янський райсуд Києва 22 квітня відпустив Мартиненка на поруки народних депутатів.

Крім того, Солом’янський районний суд Києва відпустив на поруки ще одного фігуранта “справи Мартиненка” – першого заступника голови правління НАК “Нафтогаз України” Сергія Перелому.

Микола Мартиненко був народним депутатом із 1998 року. У парламенті VIII скликання представляв партію “Народний фронт”, однак склав мандат наприкінці 2015 року, після того як нардеп із БПП Сергій Лещенко оприлюднив дані про кримінальну справу проти Мартиненка у Швейцарії, пов’язану зі “Шкодою” й “Енергоатомом”.

Читайте також:
Суд арештував майно екс-нардепа Мартиненка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна