“Відправимо суддів-зрадників до Ростова”: у Києві пройде акція через скандальне рішення КСУ про недостовірне декларування

 

У Києві вранці у п’ятницю, 30 жовтня, під будівлею Конституційного Суду (вул. Жилянська, 14) відбудеться акція протесту проти рішень установи щодо антикорупційного законодавства.

Про це в середу, 28 жовтня, інформують на фейсбук-сторінці події.

“Конституційний Суд продовжує знищувати антикорупційні інституції. Вчорашнє рішення щодо скасування відповідальності за брехню в деклараціях чиновників – одне з таких. Своїми рішеннями судді КСУ надають індульгенцію для сотень чиновників-корупціонерів, а також ставлять під загрозу безвіз, критично важливу фінансову допомогу від європейських інституцій та європейський напрям розвитку України”, – йдеться у повідомленні.

Організаторами заходу є “Центр протидії корупції”, “Автомайдан”, “Фундація Dejure” та “Рух опору капітуляції”, Transparency International Ukraine.

“Цієї п’ятниці, 30 жовтня, ми прийдемо під будівлю Конституційного Суду та проведемо суддів-зрадників туди, де їм і місце – до Ростова. Приходьте разом з нами та захистіть проєвропейский вектор України”, – закликають організатори.

“Своїм вчорашнім рішенням Конституційний Суд знищив систему електронного декларування, а з нею будь-які шанси на підтримку України Заходом. Відтепер ми не лише не можемо покарати чиновників за нездекларовані вілли в Іспанії і автопарки на мільйони. Ми навіть не будемо знати, що вони задекларували. Ми не зможемо прийняти новий закон, бо Конституційний Суд виступив проти самої ідеї контролю суспільства за чиновниками. Ми навіть не зможемо покарати суддів, які ухвалили це рішення. Ми в принципі суддів не зможемо ні за що карати, бо Конституційний Суд заборонив будь-кому крім самих суддів їх контролювати. Через них у нас не лишилось інших інструментів і способів боротьби, крім акції і протестів”, – написала у фейсбуці експертка “Центру протидії корупції” Галина Чижик.

Ветеран російсько-української війни, адвокат Масі Найєм зазначає, що “антикорупційні органи – це Збройні сили України в цивільному житті, і вони зараз під загрозою”.

“Якщо на війні ми від Росії відбиваємось зброєю і людським життям, то тут, в цивільному житті, антикорупційні органи відбиваються від проросійських сил розслідуваннями проти тих, хто й далі хоче заробляти на інтересах держави. Цим проросійським силам бракує старих правил, тому вони ладні знищити досягнення останніх років, коли з’явились відповідні статті Кримінального кодексу а також антикорупційні органи: НАБУ, САП та ВАСУ”, – пише Найєм у фейсбуці й закликає всі політичні сили почати діяти.

“І за ці роки на кордоні із РФ помирали наші знайомі, друзі і громадяни України. Не для того, щоб в один день декілька суддів, які відчули слабкість суспільства, спробували нівелювати його досягнення. Тому ми збираємось на акцію, до якої прошу долучитись всіх друзів, тих із ким воювали і тих, кому небайдуже де жити – в старій Україні, де можливі януковичі, азірови, труханови і нові ківи з рабіновичами, чи в новій, де є якісні зміни і страх посадовців брати хабарі. Ми просимо всі політичні сили почати діяти. І всіх, хто усвідомлює важливість захисту антикорупційних органів – відпроситись на роботі, вийти в цю п’ятницю”, – закликає Найєм.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

28 жовтня Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Того ж дня ввечері Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення КСУ.

Читайте також:
Банкова відреагувала на рішення КСУ щодо недостовірного декларування: киває на “бізнесменів від політики”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна