“Це безглузда витрата ресурсів”: в опитуванні Зеленського планують взяти участь 55% громадян, соціолог критикує

 

У “загальнонаціональному опитуванні”, яке анонсував президент Володимир Зеленський паралельно з місцевими виборами 25 жовтня, планують взяти участь 55% українців.

Про це інформує УНН із посиланням на дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

“55% респондентів наразі мають намір взяти участь в „опитуванні“ президента”, — сказано в повідомленні.

Зазначається, що респондентам КМІС пропонували обрати одну з інтерпретацій “опитування” президента: чи це щирий намір почути думку більшості, чи політична технологія для досягнення власних цілей.

“Думки респондентів розподілилися порівну: 44% вважають, що це — щирий намір, 44% — що це політична технологія. 41% респондентів не будуть довіряти результатам „опитування“ президента. Будуть їм довіряти — 43%”, — розповіли  КМІС.

За словами генерального директора Київського міжнародного інституту соціології Володимира Паніотто, “не всі запитання є сенс використовувати для опитування населення”.

“Значна частина людей не хоче зазвичай казати, що вони чогось не розуміють, чи не знають, тому вони схильні відповідати “так”… Тому з цих п’яти запитань [від Зеленського], на мій погляд, запитання до експертів — про зменшення кількість нардепів, щодо вільної економічної зони”, — зазначив Паніотто, якого цитує УНН.

За словами соціолога, якщо ці запитання ставляться просто як звичайні запитання, то вони можуть бути будь-якими. Проте тоді немає сенсу проводити їх як суцільні, на всіх дільницях.

“Це просто безглузді витрати ресурсів на те, щоб отримати нерепрезентативні дані. Це дані будуть репрезентативні тільки для 50-60% населення, яке прийде на вибори”, — констатував соціолог.

Як інформувала “Новинарня“, 13 жовтня президент Володимир Зеленський у відеозверненні анонсував проведення у день місцевих виборів 25 жовтня “всенародного опитування“, на якому українцям запропонують дати відповідь на п’ять питань. Він їх озвучив почергово.

Проєкт курирує офіс президента. Згідно з анонсами, ідеться про те, що біля виборчих дільниць громадян чекатимуть “волонтери” з анкетами, схожими на бюлетені.

Перелік запитань виглядає так:

1. Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
2. Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
3. Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
4. Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях — для зменшення болю у важких хворих?
5. Чи підтримуєте ви право України на використання безпекових гарантій визначених Будапештським меморандумом для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності?

За висновком експертів, цей проєкт має на меті підвищити явку прибічників Зеленського на вибори та поліпшити рейтинг його партії “Слуга народу”.

Досі не відомо, хто оплатить таке “опитування”. За деякими даними, це має бути якась громадська організація.

Центральна виборча комісія призначила на неділю, 25 жовтня, вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад, а також сільських, селищних та міських голів, які відбудуться вперше після скорочення кількості адміністративних районів.

Читайте також:
В’ятрович заявив у поліцію на опитування Зеленського

“Замах на конституційний лад”: ОП починає пояснювати, про що буде “опитування” 25 жовтня, опозиція вже закликає його зірват

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.