“Замах на конституційний лад”: ОП починає пояснювати, про що буде “опитування” 25 жовтня, опозиція вже закликає його зірвати

 

Загальнонаціональне опитування, яке офіс президента організовує в день місцевих виборів 25 жовтня біля виборчих дільниць, не матиме прямих юридичних наслідків, але відображатиме думку народу.

Про це йдеться в повідомленні на сайті офісу президента у вівторок, 13 жовтня.

“Наголошуємо, що опитування, яке пропонується провести 25 жовтня, на відміну від референдуму, як це визначено для референдуму Конституцією, не матиме прямих юридичних наслідків.
Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ, а не виключно ті, хто має достатньо медійного впливу та грошей, щоб маніпулювати у своїх особистих інтересах враженням про суспільну думку.
25 жовтня ми дізнаємося про те, що насправді думає народ. А також поставимо ті запитання, які ніхто й ніколи не хотів ставити напряму своїм співгромадянам у нашій країні”, – ідеться в заяві ОП.

На Банковій вважають, що таким чином держава (?) може “почути своїх громадян і зрозуміти первинні потреби суспільства”.

На думку авторів заяви, запропоноване президентом “загальнонаціональне опитування” дасть можливість кожному громадянину без посередників “висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими “експертами” та політиками з понад 20-річним стажем маніпуляції народними очікуваннями”.

“Саме так працює істинна демократія”, – вважають в ОП.

За даними “Укрінформу”, в анонсованому опитуванні не буде питань щодо Донбасу та інших провокативних тем.

“Вказані тим чи іншим “джерелом”, “блогером” дати чи питання не радимо вважати автентичними. До речі, серед питань не буде спекуляцій навколо Донбасу та інших класичних провокативних тем, які історично використовуються політичними групами в своїх агресивних пропагандистських фейках”, – передає інформагенція з посиланням на власне джерело з офісу президента.

Зазначається, що остаточний формат опитування сьогодні ще визначають, логістику погоджують з усіма дотичними до проведення виборів відомствами.

Співрозмовник уточнив, що визначається також процедура, безпека, кількість спеціальних додаткових бюлетенів, волонтерські групи-організатори.

А перше з анонсованих президентом п’яти запитань для опитування можуть озвучити вже 13 жовтня.

За даними “Дзеркала тижня“, спочатку у “всенародне опитування” Зеленський хотів включити питання про окуповані Крим і Донбас, але зараз українців можуть спитати про те, що цікавить молодь.

“Ідея опитування вже витала в кабінетах. Тоді прийшла інша думка: з огляду на, що партія “Слуга народу” втратила підтримку у старшого покоління, не так, як рік тому, підтримується середнім, але все ще популярна серед молоді, то саме молодих людей необхідно залучити до голосування. Тому в опитування вирішили включити питання, які зацікавлять саме молодих українців. Наприклад, може йтися про легалізацію канабісу“, – пише “ДТ”, цитуючи джерело на Банковій.

Колишній журналіст, народний депутат 8-го скликання Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі пише, що координатором проекту “опитування в день виборів” є заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.

“Очікується, що опитування пройде у вигляді голосування своєрідними “бюлетенями”, але не в рамках виборчих дільниць, а в урни волонтерів біля дільниць. Голосування є добровільним”, – зазначає Лещенко.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович назвав анонсоване президентом опитування “явкою з повинною злочинця, який має намір узурпувати владу”.

“Заява Володимира Зеленського про фейкове “опитування” під час виборів – це явка з повинною злочинця, що анонсує узурпацію влади. Наш обов’язок – зірвати ці плани.
Незалежно від того, якими будуть п’ять питань, що їх Зеленський обіцяє оголосити найближчими днями, такі дії є замахом на конституційний лад і привласненням повноважень, яких ні Зеленський, ні жоден посадовець в Україні не має”, – заявив В’ятрович.

Нардеп наголосив, що Конституція передбачає всенародне опитування виключно у формі референдуму, процедура якого може визначатися лише законом.

“Місцеві вибори призначені для вільного і чесного обрання людьми органів місцевого самоврядування. Будь-яке незаконне втручання у виборчий процес, перешкоджання вільному волевиявленню людей, у тому числі використання голосування для фейкових “опитувань”, є кримінальним злочином”, – зазначив нардеп.

За його словами,  саме через такі “опитування” узурпували владу Адольф Гітлер й Олександр Лукашенко,  такі псевдореферендуми президент РФ Володимир Путін використовував для окупації Криму й Донбасу.

“Переконаний, що українці не допустять такого сценарію у нашій вільній державі. Всі демократичні сили і кожен відповідальний громадянин мають дати Зеленському по руках і зупинити його узурпаторські замашки”, – закликав В’ятрович і додав, що “маємо разом змусити Зеленського повернутися в рамки закону або піти геть”.

Народний депутат наголошує, що:

  • вибори мають пройти вільно, чітко у відповідності з Виборчим кодексом, без будь-якого стороннього впливу на волевиявлення людей і без будь-яких “опитувань”;
  • будь-які спроби використовувати виборчі дільниці чи виборчі комісії для реалізації таких “опитувань” мають негайно припинятися правоохоронними органами та свідомими громадянами, а їх учасники – притягуватися до відповідальності;
  • будь-які організовані владою незаконні “опитування” за межами дільниць мають розцінюватися як прихована агітація в день голосування і провокація;
  • будь-які спроби Зеленського намалювати якісь цифри нібито всенародних “опитувань” мають розцінюватися як злочинне зловживання владою з усіма наслідками.

Як інформувала “Новинарня“, 13 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував проведення у день місцевих виборів 25 жовтня всенародного опитування, на якому українцям запропонують дати відповідь на п’ять питань, зміст яких “повідомлять пізніше”.

Центральна виборча комісія призначила на неділю, 25 жовтня, вибори депутатів до сільських, селищних, міських рад територіальних громад, а також сільських, селищних та міських голів, які відбудуться вперше після скорочення кількості адміністративних районів з 490 до 136.

Читайте також:
“Трагічна історія між нашими країнами”:
Зеленський пообіцяв піти з посади, якщо не зможе закінчити війну з РФ

В МВС пояснили, як залучатимуть авіацію під час місцевих виборів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна