Амністія на Донбасі не стосуватиметься всіх, – Зеленський

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що амністія не поширюватиметься на всіх учасників незаконних збройних формувань на Донбасі.

Про це глава держави сказав у вівторок, 20 жовтня, під час щорічного звернення до Верховної Ради, інформує Deutsche Welle.

За його словами, амністія передбачає не уникнення відповідальності, а “гідне майбутнє для людей, які перебувають у заручниках в окупаційних сил і не причетні до тяжких злочинів”.

“Страшне слово “амністія” не про всіх і не про уникнення відповідальності. А про мільйони наших громадян, на чиїх руках немає крові і які наразі фактично самі перебувають у заручниках в окупанта. Їм потрібен чіткий сигнал – не варто боятися, гідне майбутнє – тільки з Україною”, – сказав Зеленський.

Глава держави наголосив, що Україна очікує якнайшвидшого проведення саміту у “нормандському форматі” в Берліні і українські дипломати працюють над його підготовкою.

“Наші дипломати постійно працюють для підготовки наступного “нормандського саміту” у Берліні. Ми очікуємо його якнайшвидшого проведення і продовження руху для настання в Україні бажаного миру”, – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, переговори за участю політичних радників глав держав нормандської четвірки (Україна, Росія, Німеччина, Франція) відбулися 11 вересня у відомстві федерального канцлера Німеччини в Берліні.

До складу української делегації увійшли голова офісу президента Андрій Єрмак, віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков, член української делегації в ТКГ Андрій Костін, представники Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України.
Перед зустріччю Єрмак заявляв, що прийшов час провести саміт лідерів країн нормандського формату.

Президент Володимир Зеленський покладав великі надії на зустріч політрадників в Берліні і висловлював сподівання, що після цих переговорів уже у вересні буде можливим саміт глав держав Н4 та що війну на Донбасі вдасться завершити вже цього року.

Однак після переговорів заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що в Берліні питання про саміт лідерів “навіть не обговорювалося” і “підстав для його проведення немає”.

Попередня зустріч політичних радників Н4 відбулася 3 липня також у Берліні. За її підсумками російська сторона заявляла, що поки рано прогнозувати дату наступного саміту лідерів України, Росії, Німеччини та Франції, оскільки домовленості паризького саміту 9 грудня не виконано в повному обсязі.
Надалі із серпня зустріч радників була перенесена на вересень (за офіційною версією – у зв’язку з відрядженням радника Президента Франції Еммануеля Бонна, за неофіційною – через невдоволення Кремля відмовою Києва виконувати вимоги РФ щодо проведення виборів в ОРДЛО).

Читайте також:
Питання миротворців для Донбасу відкладене, готується пакет законів на перехідний період, – Резніков

КСУ не перевірятиме конституційність законів про особливий статус Донбасу та амністію бойовиків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.