На переговорах політрадників у Берліні не було протиріч щодо продовження режиму тиші на Донбасі, – Резніков

 

Переговори політичних радників глав країн нормандської четвірки, які відбулися 11 вересня в Берліні, були складними, але робочими.

Про це в коментарі “РБК-Україна“розповів член української делегації, віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков.

Резніков зазначив, що політичні радники обговорили кілька важливих гуманітарних питань, не прив’язуючи їх до проведення місцевих виборів на Донбасі.

“Ключовими речами, на мій погляд, були питання гуманітарного характеру, а саме: питання продовження режиму припинення вогню на Донбасі, питання взаємного обміну [полоненими], питання розмінування та інші питання, обговорені в Парижі, такі як допуск комітету Червоного Хреста [до незаконно утримуваних в ОРДЛО], не прив’язуючи їх до питання місцевих виборів. Це була окрема тема”, – сказав член делегації.

На думку Резнікова, говорити про досягнення домовленостей, які можна було б підписати, поки передчасно.

“Але точно, як я вважаю, між сторонами не було протиріч щодо продовження режиму припинення вогню і за закликом сторін підтримувати прийнятий для цього комплекс заходів. Це факт”, – наголосив переговорник.

За його словами, переговори не завершені, і найближчим часом має відбутися нова зустріч, за результатами якої може бути спільна заява.

Також Олексій Резніков висловив сподівання, що наступне засідання Тристоронньої контактної групи після зустрічі політичних радників буде продуктивнішим.

Читайте також:
“Відсутність проривів і підстав”: радники нормандської четвірки навіть не обговорювали саміт лідерів

Нагадаємо, переговори за участю політичних радників глав держав нормандської четвірки (Україна, Росія, Німеччина, Франція) пройшли 11 вересня у відомстві федерального канцлера Німеччини в Берліні.

До складу української делегації увійшли голова офісу президента Андрій Єрмак, віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков, член української делегації в ТКГ Андрій Костін, представники Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України.
Перед зустріччю Єрмак заявляв, що прийшов час провести саміт лідерів країн нормандського формату.

Як відомо, президент Володимир Зеленський покладав великі надії на зустріч політрадників в Берліні і висловлював сподівання, що після цих переговорів уже у вересні буде можливим саміт глав держав Н4 та що війну на Донбасі вдасться завершити вже цього року.

Попередня зустріч політичних радників Н4 відбулася 3 липня також у Берліні. За її підсумками російська сторона заявляла, що поки рано прогнозувати дату наступного саміту лідерів України, Росії, Німеччини та Франції, оскільки домовленості паризького саміту 9 грудня не виконано в повному обсязі.
Надалі із серпня зустріч радників була перенесена на вересень (за офіційною версією – у зв’язку з відрядженням радника Президента Франції Еммануеля Бонна, за неофіційною – через невдоволення Кремля відмовою Києва виконувати вимоги РФ щодо проведення виборів в ОРДЛО).

Читайте також:
Зустріч глав МЗС “нормандського формату” планують у вересні, після зустрічі радників лідерів, – Кулеба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна