“Відсутність проривів і підстав”: радники нормандської четвірки навіть не обговорювали саміт лідерів

доповнено

На зустрічі політичних радників “нормандської четвірки” в Берліні не йшлося про наступну організацію саміту лідерів країн Н4.

Про це в коментарі російським ЗМІ за підсумками переговорів розповів заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак.

“Питання про саміт (лідерів країн нормандського формату – “Н”) навіть не обговорювалося… Підстав для його проведення немає“, – сказав радник Путіна.

Натомість керівник офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що нормандська зустріч на рівні лідерів може відбутися до кінця року.

“Так, не було досягнуто конкретних домовленостей щодо строків, але… все свідчить, що процес рухається вперед. Я впевнений, що цей саміт відбудеться, хоча, на жаль, не можу назвати сьогодні конкретну дату. Сподіваюся, що він відбудеться до кінця цього року”, – цитує Єрмака “Укрінформ”.

Дмитро Козак заявив про “відсутність проривів” за підсумками зустрічі, але зазначив, що режим “тиші” на Донбасі буде дотримуватися.

“Домовилися про те, що підтримаємо режим тиші, режим припинення вогню, про те, що ті додаткові заходи, які були прийняті 22 липня, будуть безумовно дотримуватися, будуть виконуватися ті механізми забезпечення припинення вогню як з однієї, так і з іншого боку”, – цитує Козака ТАСС.

За його словами, сторони обмінялися думками з усіх питань врегулювання на Донбасі, але не з усіх досягли узгоджених рішень. Домовилися, що діалог продовжиться на рівні помічників радників, і сторони до кінця вересня вироблять спільне рішення.

“Домовилися про те, що на рівні наших помічників, заступників продовжиться діалог з усіх цих питань, спробуємо до кінця вересня виробити узгоджені рішення”, – сказав Козак.

ДОПОВНЕНО. “Учасники підтримали заклик України щодо необхідності вжиття вичерпних заходів стосовно продовження сталого та всеосяжного режиму припинення вогню”, – ідеться в повідомленні пресслужби офісу президента України за підсумками зустрічі 11 вересня.

За словами керівника ОП Андрія Єрмака, “Україна зробить усе, щоб зберегти перемир’я та не дати його зірвати”. 

“Ми, як ніхто, зацікавлені, щоб більше не гинули українські військовослужбовці і мирні громадяни, як це відбувалося шість років поспіль”, – наголосив керівник офісу президента України.

Під час зустрічі велику увагу було приділено питанням взаємного звільнення утримуваних осіб та забезпечення повного й безперешкодного доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до таких осіб, зазначили в ОП.

“Реалізація наданих українською стороною пропозицій дає підстави очікувати досягнення прогресу в доступі міжнародних правозахисних організацій до утримуваних осіб уже найближчим часом”, – сказано також у повідомленні.

В ОП говорять про досягнуту домовленість знову зустрітися у форматі радників лідерів країн Н4 впродовж наступних тижнів та продовжити обговорення виконання Паризьких домовленостей і підготовки Берлінського саміту в нормандському форматі. Однак дата проведення нової зустрічі політрадників нормандської четвірки поки невідома.

Дмитро Козак окремо зазначив, що ситуація навколо отруєння Олексія Навального на зустрічі в Берліні 11 вересня не обговорювалася.

Переговори за участю представників нормандської четвірки (Україна, Росія, Німеччина, Франція) пройшли у відомстві федерального канцлера Німеччини в Берліні.

До складу української делегації увійшли голова офісу президента Андрій Єрмак, віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков, член української делегації в ТКГ Андрій Костін, представники Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України.
Перед зустріччю Єрмак заявляв, що прийшов час провести саміт лідерів країн нормандського формату.

Як відомо, президент Володимир Зеленський покладав великі надії на зустріч політрадників в Берліні 11 вересня і висловлював сподівання, що після цих переговорів уже у вересні буде можливим саміт глав держав Н4 та що війну на Донбасі вдасться завершити вже цього року.

Попередня зустріч політичних радників Н4 відбулася 3 липня також у Берліні. За її підсумками російська сторона заявляла, що поки рано прогнозувати дату наступного саміту лідерів України, Росії, Німеччини та Франції, оскільки домовленості паризького саміту 9 грудня не виконано в повному обсязі.
Надалі із серпня зустріч радників була перенесена на вересень (за офіційною версією – у зв’язку з відрядженням радника Президента Франції Еммануеля Бонна, за неофіційною – через невдоволення Кремля відмовою Києва виконувати вимоги РФ щодо проведення виборів в ОРДЛО).

Читайте також:
Зустріч глав МЗС “нормандського формату” планують у вересні, після зустрічі радників лідерів, – Кулеба

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна