Питання миротворців для Донбасу відкладене, готується пакет законів на перехідний період, – Резніков

 

Україні буде потрібна допомога миротворців ООН у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Це питання поки відкладене, хоча й могло б бути розглянуте у “нормандському форматі”.

Про це в неділю, 20 вересня, заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков, передає “РБК-Україна“.

“Питання миротворців обговорювали свого часу наші дипломати на рівні Радбезу ООН. Була дискусія, якого характеру буде ця місія – встановлення миру чи підтримання миру, де саме будуть присутні миротворці: по всій території Донбасу, на лінії розмежування, на кордоні з Росією. Тут була суперечка двох позицій і десь посередині, теоретично, могли зійтися, але вони це відклали”, – зазначив віцепрем’єр.

Резніков припустив, що питання миротворчої місії на Донбасі могло б бути внесене до порядку денного саміту лідерів країн “нормандської четвірки”.

Перед ухваленням рішення щодо миротворців генеральний секретар ООН повинен буде відправити оціночну місію в регіон. Це передбачає запит на бюджетне фінансування, яке має схвалити Радбез ООН, додав Резніков.

Принагідно віцепрем’єр в ефірі каналу “Україна 24” розповів, що влада готує пакет законопроєктів для Донбасу на перехідний період, де буде передбачено й вибіркову амністію.

“Ми зараз готуємо пакет законопроєктів про перехідний період, в якому складовою будуть закони і про перехідне правосуддя. Там ми маємо дати відповіді громадянам України, які проживають на окупованих територіях, щоб вони чітко знали, щоб не боялися повернення офіційної України на ці території”, – зазначив Олексій Резніков.

За словами віцепрем’єра, амністія не чекає зрадників, вбивць, “хто скоїв військові злочини, геноцид проти людства – їм краще дійсно тікати, тому що вони понесуть покарання повністю, не тільки відповідно до українських законів, а й до всіх міжнародних конвенцій”.

“Тому не треба боятися слова “амністія”, довкола якого багато риторики і переживань. Амністія повинна бути, амністія постійно застосовується, ми вивчаємо 260 конфліктів на планеті Земля, які відбувалися. І кожний раз амністію офіційний уряд потім застосовує. Але звісно вона не стосується воєнних злочинців, мародерів, психопатів тощо”, – наголосив він.

Читайте також:
Резніков пояснив, чому реінтеграція тимчасово окупованого Донбасу займе мінімум 25 років

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна