Війна за Карабах: азербайджанці звільнили місто Фізулі і ще 7 сіл, показали знищення вірменських військ та ЗРК С-300. ВІДЕО

 

Азербайджанська армія звільнила вісім населених пунктів, зокрема місто Фізулі в зоні вірменської окупації.

Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв у зверненні в суботу, 17 жовтня.

“Сьогодні наша армія звільнила з-під окупації місто Фізулі та ще сім сіл Фізулінського району – це Гочахмедлі, Чімен, Джуварли, Пірахмедлі, Мусабейлі, Ішегли і Деделі”, – сказав Алієв у телезверненні до народу.

Ідеться про населені пункти у так званому “поясі безпеки” – в районах Азербайджану, що окуповані вірменськими військами (т. зв. “Нагірно-Карабахською республікою”).
Місто Фізулі (вірм. Варанда) колись мало населення 17 тис. осіб, але з 1993 року залишається безлюдним.

“За тридцять років вірменської окупації в Фізулі не залишилося жодної цілої будівлі, зруйновані наші релігійні пам’ятки. Вірмени здирали покрівлі будинків, виносили віконні рами. Фізулі є свідком вірменського фашизму”, – заявив президент Азербайджану.

“Закінчилася багаторічна туга фізулінців за рідною землею, ми повернемося туди, все відновимо, і туди повернеться життя”, – підкреслив Ільхам Алієв.

Загалом, інформує міноборони АР, азербайджанська армія протягом доби знищила велику кількість живої сили противника, сім танків Т-72, ​​два “Гради”, дев’ять гаубичних гармат, десять вантажівок із боєприпасами.

“Нашим військам вдалося прорвати заздалегідь збудовані оборонні рубежі противника на різних напрямках, витіснити ворога зі своїх позицій, і, змусивши його тікати, просунутися вперед”, – ідеться в повідомленні міністерства оборони Азербайджану.

З Баку також заявляють, що в результаті азербайджанського наступу 1-й батальйон 5-го гірськострілецького полку збройних сил Вірменії (до 300 резервістів) залишив свої позиції і відступив, маючи велику кількість убитих і поранених.

МО ПР традиційно поширює відео із записом точних ударів безпілотників “Байрактар” по вірменській техніці й особовому складу:

Також міністерство оборони Азербайджану розповсюдило кадри нібито знищення зенітно-ракетного комплексу С-300 збройних сил Вірменії:

Крім того, в міноборони Азербайджану повідомили про збитий вірменський штурмовик Су-25.

“17 жовтня об 11:11 сили ППО Азербайджану збили штурмовик Су-25 ЗС Вірменії, який намагався завдати ударів по позиціях азербайджанських військових в Джабраїльському районі”, – зазначили в МО АР.

Водночас речниця оборонного відомства Вірменії Шушан Степанян написала в фейсбуці, що “заява міноборони Азербайджану про те, що збитий 17 жовтня Су-25 належить вірменській стороні, є черговою дезінформацією”.

Цього ранку офіційні представники Азербайджану і Вірменії звинуватили один одного в чергових ракетних обстрілах цивільних об’єктів та жертви з обох боків.

Як повідомляє “Азертадж” з посиланням на генеральну прокуратуру Азербайджану, внаслідок ракетного обстрілу з території Вірменії міста Гянджа в ніч на 17 жовтня загинули 12 осіб і більше 40 людей отримали поранення. Обстріли завдали значної шкоди численним об’єктам цивільної інфраструктури і транспортних засобів.

У міністерстві закордонних справ Вірменії у свою чергу заявили про трьох постраждалих під час обстрілу в громаді Шош Аскеранського району Арцаху (“НКР”). Стан одного з поранених оцінили як важкий, загиблих немає.

Як повідомляють у МО Вірменії, в ніч на 17 жовтня підрозділи ППО також збили два азербайджанські безпілотники. Проте в Азербайджані цю інформацію заперечили.

Читайте також:
Нагірний Карабах: Алієв оголосив про звільнення ще восьми селищ,
Пашинян визнав відступ ЗС Вірменії на двох напрямках

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні. Водночас є підстави вважати, що цей наступ був добре підготовлений Азербайджаном та має на меті звільнення територій у Нагірному Карабаху.

Сторони повідомляють про сотні жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.

Азербайджан заявляв про звільнення щонайменше семи сіл на території Нагірного Карабаху, низки (Гараханбейлі, Гервенд, Горадіз, Йухари Абдуррахманли, Ашаги Абдуррахманли, Боюк Марджанли і Нюзгар), знищення кількох постів противника і взяття під контроль важливих висот.

У Вірменії спершу спростовували цю інформацію та стверджували, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Влада Вірменії й адміністрація так званої “Нагірно-Карабаської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни та часткову мобілізацію.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабаху та надають підтримку Азербайджану.

Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Водночас у Єревані відкинули пропозиції щодо введення міжнародних миротворців до Карабаху.

При цьому обидві сторони відкидають обвинувачення в обстрілах цивільних об’єктів та називають дані з іншого боку щодо своїх втрат значно завищеними.

9 жовтня за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ Азербайджану і Вірменії, а також глави МЗС Росії Сергія Лаврова була досягнута домовленість про припинення вогню в Нагірному Карабасі з 12:00 10 жовтня. Сторони мали б провести обмін військовополоненими, іншими утримуваними особами й тілами загиблих за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста. Однак домовленості про “режим тиші” не були реалізовані.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Читайте також:
Військові АР показали кадри зі звільнених територій Фізулінського й Тертерського районів. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна