Україна готується до наступного розведення військ на Донбасі, – Резніков

 

Українська сторона готує до відкриття до 10 листопада два контрольно-пропускні пункти в’їзду-виїзду в районі населених пунктів Щастя й Золоте, а також веде підготовку до чергового розведення військ на чотирьох напрямах.

Про це заявив у п’ятницю, 16 жовтня, під час прямого включення Вашингтон-Київ віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, повідомляє “Укрінформ”.

“У нас на сьогодні готується до відкриття – маю надію, до 10 листопада – два нових КПВВ у населених пунктах Щастя й Золоте, про що була розмова в Парижі”, – зазначив Резніков.

Він підкреслив, що станом на сьогодні “вже визначені місця ще чотирьох пунктів можливого розведення сил та засобів, а також близько 19-ти нових локацій щодо можливого гуманітарного розмінування”. Проте, за словами віцепрем’єра, остаточну крапку в цих питаннях не поставлено.

“Процес Мінська дещо заблокований через позицію Російської Федерації та їхніх “проксі”, які представляють окупаційні режими в Донецьку і Луганську”, – зазначив віцепрем’єр.

У цьому контексті він підкреслив, що так звані представники ОРДЛО насправді є громадянами Російської Федерації.

“Про це ми повідомили світ, маючи відповідні докази… Ми сприймаємо їх як членів російської делегації”, – зауважив Резніков.

Міністр підкреслив, що Україна не повинна чекати, коли з’явиться “добра воля” в Кремлі.

“Ми маємо рухатися у власному форматі, будуючи свій, власний, ландшафт”.

Нагадаємо, що КПВВ “Золоте”, єдиний автомобільний пункт перетину лінії розмежування у Луганській області, закрили в 2016 році. Нині в Луганській області відкритий лише один КПВВ у Станиці Луганській.

Нагадаємо, після засідання Тристоронньої контактної групи 2 вересня офіс президента звітував, що сторони погодили чотири наступні ділянки розведення сил та засобів.

Напередодні, 20 серпня, пресслужба Банкової також писала, що учасники погодили 20 ділянок розмінування та чотири нові ділянки розведення на Донбасі.

Як інформувала “Новинарня“, 9 листопада 2019 року за присутності СММ ОБСЄ після семи діб тиші відбулося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Новопетрівське.

Розведення військ у районі Золотого, на ділянці №2, відбулося 29 жовтня, у Станиці Луганській на ділянці №1 – 26 червня 2019 року.

Уперше угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського – було підписано на переговорах ТКГ в Мінську ще 21 вересня 2016 року. Угода передбачала відведення по 1 кілометру з кожної зі сторін.
У 2016 році часткове розведення сил відбувалося в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. Однак у 2017-му сторони повернулися на більш вигідні позиції.

Читайте також:
Україна веде перемовини про кілька нових ділянок розведення військ в зоні ООС, – Єрмак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна