“Просто красиві яхти”: одеські журналісти закидають Неїжпапі спротив проєкту британських ударних катерів. ВМС спростовують

 

Британську пропозицію щодо модернізації Військово-морських сил України, яка передбачає, крім іншого, будівництво ударних одиниць – восьми ракетних катерів, зустрів опір з боку командування ВМСУ.

Про це в середу, 14 жовтня, пише одеське видання “Думська” з посиланням на власні джерела в національному флоті.
Разом з тим, того ж дня пресцентр ВМС заявив, що спростовує інформацію, опубліковану журналістами.

“За нашими даними, після того, як президент підписав у Лондоні знаменитий меморандум, командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа провів нараду в Миколаєві з керівниками та менеджерами судноремонтних підприємств регіону, де вельми невтішно відгукнувся про характеристики запропонованих британцями катерів, назвавши їх “класними яхтами”, – пише одеське ЗМІ.

За інформацією “Думської”, основні тези контр-адмірала були такі: “Англійський варіант ракетного катера нас не влаштовує, це – класна яхта, не більше. Завдання цей ракетний катер не виконує, тому, якщо взяти його за основу, то треба доопрацювати”.

Заява Неїжпапи викликала шквал емоцій в середовищі військових і корабелів.

“Джерела кажуть, що Олексій Неїжпапа всього лише ретранслює позицію свого безпосереднього керівника, головнокомандувача генерала Руслана Хомчака, який напередодні зустрічі в Миколаєві проводив селекторну нараду з командувачами видів і родів Збройних сил і теж висловив сумнів в характеристиках британських катерів”, – інформує “Думська”.

Пресцентр Військово-морських сил ЗСУ пізно ввечері в середу, 14 жовтня, відреагував на цей матеріал одеського ЗМІ.

“Щодо інформації, яку оприлюднило одне з інтернет-видань, в якій згадується нібито протидія Командувача ВМС ЗС України втіленню в життя планів стосовно поповнення корабельно-катерного складу національного флоту за рахунок виконання контракту з Великою Британією, повідомляємо наступне: дана інформація не відповідає дійсності“, – йдеться в лаконічному дописі пресцентру національного флоту.

Читайте також:
Таран розповів, які проєкти допоможе реалізувати Британія в рамках “морського” меморандуму

Як інформувала “Новинарня“, 7 жовтня міністр оборони України Андрій Таран та державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Воллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.

Раніше йшлося про наміри укласти між Києвом і Лондоном меморандум щодо побудови для Військово-Морських сил України британських ракетних катерів.

Ідеться про контракт обсягом $1,6 млрд (еквівалент 1,25 млрд фунтів). Це кредит на десять років не лише на побудову суден, а й інфраструктури двох нових морських баз ВМС ЗСУ за стандартами НАТО, в Очакові та Бердянську.

Для представлення цієї пропозиції в Україну міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес приїздив в Україну в серпні.

Очікуваний контракт передбачає побудову для ВМСУ восьми ракетних катерів британського проєкту. При цьому два катери будуть виготовлені в Британії, а шість – в Україні за технологією, яку надасть британський виробник.

Як розповідав колишній  заступник начальника штабу ВМС ЗС України з євроінтеграції та радник міністра оборони, автор концепції “москітного флоту” Андрій Риженко, британський катер із потрібним нам оснащенням, вже зі зброєю та базовим боєкомплектом – тобто вісім ракет – може коштувати $60-80 млн за одиницю. “Це буде катер довжиною у 50 метрів, швидкість 30-50 вузлів, тоннаж до 400 тонн”, – зазначав Риженко.

Передбачається, що британські катери будуть озброєні імпортними протикорабельними ракетами, але з можливістю оснащення їх новими українськими ракетами “Нептун”, коли вони будуть адаптовані до морського запуску (зараз “Нептун” випробуваний і прийнятий на озброєння ЗСУ лише в конфігурації для наземного старту).

За попередніми умовами кредитування, не менше 20% виділених коштів мають іти британським постачальникам.

Як інформувала “Новинарня“, 7 жовтня президент Володимир Зеленський розпочав візит до Британії. Глава держави відвідав базу Королівських ВМС у місті Портсмуті.

Читайте також:
$1,6 млрд на вісім кораблів і дві бази: стали відомі деталі “морської” угоди Києва з Британією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна