Міністр оборони Азербайджану розпорядився задіяти “руйнівну зброю”, якщо Вірменія застосує “Іскандери”

 

Міністр оборони Азербайджану Закір Гасанов доручив продовжити контрнаступ на лінії зіткнення в зоні нагірно-карабахського конфлікту.
Він, зокрема, наказав у разі застосування Вірменією комплексів “Іскандер” задіяти зброю з “великою руйнівною силою”.

Про це у вівторок, 6 жовтня, йшлося на спеціальній службовій нараді під керівництвом міністра оборони.

“У ході наради було проаналізовано поточну ситуацію щодо контрнаступальної операції і дано вказівку продовжити планомірне, цілеспрямоване і послідовне знищення сил противника. Міністр оборони доручив військам прийняти життєво важливі і необхідні заходи на звільнених територіях”, – йдеться в повідомленні пресслужби МО Азербайджану.

Міністр також заявив, що в разі застосування вірменськими військовими оперативно-тактичних ракетних комплексів “Іскандер” будуть вжиті “адекватні дії у відповідь”.

“Гасанов наказав азербайджанській армії спланувати дії щодо нанесення ударів по військово-стратегічній інфраструктурі на території противника із застосуванням наявних в арсеналі видів озброєнь, які мають велику руйнівну силу“, – йдеться в повідомленні міноборони.

Читайте також:
Азербайджан дякує Україні за підтримку територіальної цілісності, – МЗС АР

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні.
Сторони повідомили про сотні жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.
За даними з Азербайджану, внаслідок артобстрілу з боку ЗС Вірменії на початку відновленої війни загинула ціла мирна родина – житель села Гашалти Нафталанського району Ельбрус Гурбанов і чотири члени його сім’ї.

Азербайджан заявляв про звільнення семи сіл на території Нагірного Карабаху, низки (Гараханбейлі, Гервенд, Горадіз, Йухари Абдуррахманли, Ашаги Абдуррахманли, Боюк Марджанли і Нюзгар), знищення кількох постів противника і взяття під контроль важливих висот.

У Вірменії спершу спростовували цю інформацію та стверджували, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Влада Вірменії й адміністрація так званої “Нагірно-Карабаської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни та часткову мобілізацію.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабаху та надають підтримку Азербайджану.

Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Водночас у Єревані відкинули пропозиції щодо введення міжнародних миротворців до Карабаху.

При цьому обидві сторони називають дані з іншого боку щодо своїх втрат значно завищеними.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Попереднього разу суттєві бої на кордоні між Азербайджаном та Вірменією зав’язувалися 12 липня.

Читайте також:
Бої за Нагірний Карабах: Азербайджан звітує про нові звільнені населені пункти, Вірменія застосовує “Точки У”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна