Нагірно-Карабахський конфлікт: Вірменія обстріляла друге місто Азербайджану, Баку звітує про звільнені села і знищену техніку

 

У відповідь на обстріл Степанакерта, адміністративного центру окупованого Нагірного Карабаху, Вірменія зі своєї території обстріляла друге за розміром місто Азербайджану – Гянджа.

Обстріл Гянджі вівся з території Вірменії.

Про це йдеться в повідомленні на сайті міністерства оборони Азербайджану вранці в неділю, 4 жовтня, з посиланням на главу МО АР Закіра Гасанова.

“Відкриття вогню з території Вірменії по території Азербайджану носить явно провокаційний характер і розширює зону бойових дій”, – сказав генерал-полковник Закир Гасанов.

Крім того, як заявив помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв, ЗС Вірменії цілеспрямовано обстріляли місто Тертер та місто Горадіз Фізулінського району Азербайджану з використанням важкої артилерії й ракет.

Наслідки обстрілу міста Тертер в Азербайджані

За його словами, масоване бомбардування населених пунктів Азербайджану ведеться Вірменією “без будь-якої військової необхідності” та здійснюється цілеспрямовано.

Прессекретар так званого “президента” Нагірного Карабаху Ваграм Погосян заявив про “знищення” військового аеродрому Азербайджану в Гянджі.

У Баку не підтверджують цю інформацію.

Відтак збройні сили Азербайджанської Республіки “для забезпечення безпеки цивільних, цілеспрямовано і точним вогнем виводять з ладу вогневі точки супротивника і вживають адекватних заходів”, зазначив Гаджієв.

“Азербайджанська армія вчиняє каральні заходи проти ворога, який не надає значення зробленим йому неодноразовим попередженням”, – ідеться в повідомленні на сайті МО АР.

Із Баку поширили відео з черговою нарізкою кадрів знищення військової техніки вірмен ударними безпілотниками “Байрактар”:

У свою чергу вірменська сторона заявила про те, що вранці 4 жовтня збройні сили Азербайджану відновили обстріл міста Степанакерт, столиці контрольованої Вірменією “Нагірно-Карабахської республіки”.

Представник Міноборони Вірменії Арцруні Ованесян написав у фейсбуці, що “в даний момент в Степанакерті знову під обстрілом опинилися цивільні об’єкти”.

Перед тим пресслужба “МО НКР” повідомляла, що “протягом ночі на лінії зіткнення було стабільно напружене. Особливо напружено було на південному напрямку”.

“Аналіз дій противника показує, що він готується перейти до наступу”, – відзначали сепаратисти в Степанакерті.

Напередодні, вдень 3 жовтня, президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про взяття азербайджанської армією під контроль села Мадагіз.

“Сьогодні азербайджанська армія підняла в Мадагізі прапор Азербайджану. Мадагіз наш”, – написав він у суботу в твіттері.

Ідеться про село біля лінії розмежування сторін у зоні нагірно-карабахського конфлікту, яке досі було окуповане вірменами.

Алієв заявив про повернення відвойованому селу історичної назви Суговушан.

Оприлюднено патріотичне відео, як військовий піднімає над селом Суговушан азербайджанський прапор, скинувши перед цим на землю прапор “НКР”:

“В ході важких боїв протягом дня (3 жовтня), завдяки хоробрості наших військ, були звільнені від окупації населені пункти:

  • села Суговушан і Талиш Тертерського району,
  • село Ашаги Абдуррахманли Фізулінського району,
  • села Мехді, Чахирли, Ашаги Маралян, Шейбі і Гуйджаг Джебраїльського району”,

– ішлося в повідомленні МО АР.

Також напередодні речниця міноборони Вірменії Шушан Степанян заявила, нібито армія “Нагірно-Карабахської республіки” збила вертоліт збройних сил Азербайджану.

Крім того, вранці вона повідомляла, що сили ППО “НКР” збили три літаки ЗС Азербайджану.

Глава пресслужби МО Азербайджану Вагіф Даргяхли назвав цю заяву дезінформацією.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що бойовими діями проти Нагірного Карабаху керують “високопоставлені військові Туреччини, які знаходяться в Азербайджані”.

Читайте також:
Лідери Вірменії і Азербайджану оприлюднили позиції щодо переговорів

мапа: Європейська правда

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні.
Сторони повідомили про сотні жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.
За даними з Азербайджану, внаслідок артобстрілу з боку ЗС Вірменії на початку відновленої війни загинула ціла мирна родина – житель села Гашалти Нафталанського району Ельбрус Гурбанов і чотири члени його сім’ї.

Азербайджан заявляв про звільнення семи сіл на території Нагірного Карабаху, низки (Гараханбейлі, Гервенд, Горадіз, Йухари Абдуррахманли, Ашаги Абдуррахманли, Боюк Марджанли і Нюзгар), знищення кількох постів противника і взяття під контроль важливих висот.

У Вірменії спершу спростовували цю інформацію та стверджували, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Влада Вірменії й адміністрація так званої “Нагірно-Карабаської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни та часткову мобілізацію.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабаху та надають підтримку Азербайджану.

Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Водночас у Єревані відкинули пропозиції щодо введення міжнародних миротворців до Карабаху.

При цьому обидві сторони називають дані з іншого боку щодо своїх втрат значно завищеними.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Попереднього разу суттєві бої на кордоні між Азербайджаном та Вірменією зав’язувалися 12 липня.

Читайте також:
Війна в Нагірному Карабаху: Азербайджан продовжує “нищівні удари”
і подає перелік знищеної техніки вірмен. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна