Офіс президента відреагував на заяви Фокіна

 

Офіс президента Володимира Зеленського обурений позицією першого заступника голови делегації України у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна щодо того, що війни Росії з Україною на Донбасі немає, це твердження розходиться з позицією України.

Про це вранці в середу, 30 вересня, повідомили в пресслужбі Банкової.

В ОПУ заявили, що “неприємно вражені” особистими оцінками та коментарями, які дав Вітольд Фокін у Верховній Раді України на засіданні Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

“Очевидно, що кожен, хто представляє державу, повинен завжди пам’ятати, що не можна плутати офіційне з особистим. Якщо є розходження в позиціях, а власне бачення, яким би воно не було, відрізняється від державного, потрібно обирати державне доти, доки представляєш державу. Не особисте, а саме державне бачення“, – наголошують в пресцентрі ОПУ.

В офісі президента наголосили, що офіційна позиція України “повністю збігається з об’єктивною реальністю та політичною правдою”. Там нагадали, що саме з російського вторгнення почалася тимчасова окупація Автономної Республіки Крим, міста Севастополя й окремих районів Донецької та Луганської областей України.

“Саме ця держава повністю контролює тимчасово окуповані території України та має вирішальний вплив на все, що там відбувається. Це цілком очевидні істини”.

На Банковій наголосили, що робота української делегації в Тристоронній контактній групі завжди базувалася на повному розумінні національних інтересів України та “абсолютної правди про війну і хто є хто в цій війні”.

“Особисті думки кожного з представників України не тільки жодного разу не заважали переговорам, а й не суперечили офіційній позиції держави, нашим засадничим імперативам та тим завданням, які президент Володимир Зеленський поставив перед делегацією. Безумовно, заявам Вітольда Фокіна, які категорично розходяться з офіційними позиціями держави, вже надана належна оцінка. Перш за все – суспільством, яке заплатило велику ціну за свої ідеали. Цього не можна не розуміти”, – підсумували в ОП.

Також у Зеленського наголосили, що “метою діяльності держави та її представників є досягнення сталого миру лише на українських умовах”, тобто абсолютне та довготривале припинення вогню на Донбасі, звільнення всіх утримуваних осіб, виведення всіх незаконних збройних формувань і військової техніки з території України, повна деокупація та повернення Україні контролю над кордоном з Росією.

Нагадаємо,  29 вересня під час розмови з народними депутатами на засіданні комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Вітольд Фокін сказав: “ніякого підтвердження, що на Донбасі йде війна між Росією і Україною, поки що я не бачу”.

Цього ж дня комітет Верховної Ради вирішив ініціювати ухвалення постанови, в якій закликати президента Володимира Зеленського припинити перебування Вітольда Фокіна в делегації України для участі у Тристоронній контактній групі.

Як інформувала “Новинарня“, 28 липня другий президент України Леонід Кучма вирішив припинити участь у діяльності Тристоронної контактної групи з питань врегулювання на Донбасі.
30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації в ТКГ.
31 липня Кравчук заявив, що учасником ТКГ може стати перший прем’єр-міністр України, 87-річний Вітольд Фокін.
18 серпня президент Зеленський призначив Фокіна заступником голови української делегації в ТКГ.

Опозиція виступає за усунення Кравчука і Фокіна з ТКГ через їхню риторику, що йде в розріз із державними інтересами України та спрямована на “мир будь-якою ціною”.

Читайте також:
Єрмак відреагував на заяви Фокіна щодо автономії для всього Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна