Рада проситиме Зеленського звільнити Фокіна з ТКГ, – рішення комітету

 

Комітет Верховної Ради вирішив ініціювати ухвалення постанови, в якій закликати президента Володимира Зеленського припинити перебування Вітольда Фокіна в делегації України для участі у Тристоронній контактній групі.

Ухвалення цього рішення підтримали 10 із 16-ти присутніх членів комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на засіданні у вівторок, 29 вересня, передає “Укрінформ”.

Із відповідною пропозицією виступив перший заступник голови комітету Роман Лозинський (фракція “Голос”).

Так, за результатами заслуховування першого заступника глави делегації України для участі у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна комітет вирішив ініціювати прийняття ВР постанови “Про звернення до Президента України, Голови Національної ради безпеки та оборони України Володимира Зеленського щодо недопущення зради національних інтересів України в ході здійснення політико-дипломатичних заходів для припинення триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України”.

У проєкті документа, “висловлюючи глибоке занепокоєння глибокими, системними і такими, що ставлять під загрозу державний суверенітет і національну безпеку, висловлювання та дії Фокіна”, комітет пропонує Раді закликати президента, з-поміж іншого, “засудити їх” і припинити перебування Фокіна в українській делегації в ТКГ.

Водночас деякі члени комітету, зокрема народна депутатка від фракції “Опозиційна платформа — За життя” Тетяна Плачкова, заперечили проти ухвалення такого рішення комітету.
Так, Плачкова апелювала до того, що такого питання не було у порядку денному засідання 29 вересня, адже він включав лише одне питання — заслуховування позиції Фокіна.

Читайте також:
Фокін заявив, що не бачить війни між Україною та Росією

Як інформувала “Новинарня“, 28 липня другий президент України Леонід Кучма вирішив припинити участь у діяльності Тристоронної контактної групи з питань врегулювання на Донбасі.
30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації в ТКГ.
31 липня Кравчук заявив, що учасником ТКГ може стати перший прем’єр-міністр України, 87-річний Вітольд Фокін.
18 серпня президент Зеленський призначив Фокіна заступником голови української делегації в ТКГ.

Опозиція виступає за усунення Кравчука і Фокіна з ТКГ через їхню риторику, що йде в розріз із державними інтересами України та спрямована на “мир будь-якою ціною”.

Читайте також:
Єрмак відреагував на заяви Фокіна щодо автономії для всього Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна