“Курс на Щербицького?” Кравчук пропонує долучити до роботи в ТКГ прем’єра 1990-92 років Вітольда Фокіна

 

Учасником Тристоронньої контактної групи по Донбасу може стати перший прем’єр-міністр України, 87-річний Вітольд Фокін.

Про те, що з ним з ним ведуться переговори, повідомив у п’ятницю, 31 липня, глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в ефірі каналу “Україна 24”.

“Мені відомо, що ведуться переговори з людиною, який відомий в Україні – Вітольд Павлович Фокін. Його знають на Донбасі, він з 16 років в шахті. І ми хотіли би мати в групі людини, якого знає Донбас, щоб він міг сказати, чого хочуть стратегічно, національно і як завгодно люди, які там живуть “, – заявив він.

Кравчук додав, що учасники української делегації планують зібратися 3 серпня.

Радянський та український державний діяч, кандидат технічних наук, професор Вітольд Фокін народився 25 жовтня 1932 року в селі Новомиколаївка Дніпропетровської області (сьогодні – Запорізька).

У 1954 році закінчив гірничий факультет Дніпропетровського гірничого інституту за спеціальністю “розробка родовищ корисних копалин”. До серпня 1963 року працював помічником начальника і начальником дільниці на шахті “Центральна-Боківська” (1954-1957 рр.), заступником головного інженера та головним інженером шахти №32, начальником шахтоуправління №32 тресту “Боковоантрацит” (1957-1963) у місті Боково-Антрацит Луганської області.

Член КПРС з 1967 року.

Від серпня 1963-го до вересня 1971 року працював заступником начальника комбінату “Донбасантрацит” у Красному Лучі, керівником тресту “Первомайськвугілля” в Первомайську, головним інженером комбінату “Ворошиловградвугілля” в Стаханові, начальником комбінату “Свердловантрацит” у Свердловську Ворошиловоградської області (сьогодні – Довжанськ Луганської області).

Член Ревізійної комісії КПУ в 1976-1981 роках, член ЦК КПУ в 1981-1991 роках.

Депутат Верховної Ради УРСР 10-11-го скликань,  народний депутат СРСР (1988-1989 рр.), згодом – народний депутат України 1-го скликання (у 1991-1994 роках).  Очолював український уряд у 1990-1992 роках.

Як інформувала “Новинарня“, 30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі із мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, 28 липня другий президент України Леонід Кучма вирішив припинити участь у діяльності Тристоронної контактної групи.
Президент України в 1994-2005 роках Леонід Кучма вдруге став на чолі української делегації в ТКГ із мирного врегулювання ситуації на Донбасі 3 червня 2019 року.
Із 20 травня у засіданнях ТКГ замість Леоніда Кучми брав участь віцепрем’єр Олексій Резніков.

29 липня президент Зеленський заявив, що новим головою делегації України в ТКГ може стати чинний перший заступник голови української делегації, віцепрем’єр Олексій Резніков, а також перший президент України Леонід Кравчук.

Читайте також:
“Конфлікт інтересів”: експомічниця Піскуна Ніконорова працює “міністром ДНР”

У “ДНР” відреагували на призначення Кравчука в ТКГ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна