Українські дипломати мають використати ситуацію довкола Шумів для посилення позицій у переговорах щодо Донбасу

 

Дмитро Снєгирьов
громадський активіст, експерт, голова ГІ “Права справа”, переселенець з Луганщини

Звинувачення ватажків “Л/ДНР” на адресу ЗСУ в спорудженні “незаконних” інженерних споруджень біля селища Шуми поставило під сумнів висновки місії ОБСЄ як незалежної міжнародної організації. Українська дипломатія може скористатися цим і посилити позиції в переговорах по Донбасу.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ провела усі передбачені пунктом 3 Мінських угод заходи щодо моніторингу та верифікації позицій ЗСУ біля селища Шуми і встановила, що в тому районі відсутні жодні незаконно споруджені фортифікаційні споруди українських військових.

Таким чином, звинувачення бойовиків “Л/ДНР” і РФ на адресу українських військових фактично ставлять під сумнів звіт СММ ОБСЄ, а також саму ОБСЄ як незалежну міжнародну організацію. На мою думку, українська дипломатія може використати це для посилення позицій у переговорах з припинення війни на Донбасі.

Справа в тім, що, згідно з Мінськими домовленостями, вибори [на території ОРДЛО] вважаються такими, що відбулися, лише після відповідного вердикту Місії ОБСЄ. На цьому слід зіграти українській дипломатії. Слід наполягати, що якщо представники самопроголошених “республік” поставили “крапку” на виконанні пунктів 1 і 2 Мінських домовленостей (припинення вогню і розведення військ) та висловили недовіру ОБСЄ, то де гарантії, що вони погодяться з результатами виборів?

Якщо керівників “Л/ДНР” не задовільнять результати виборів, то вони в будь-який момент, виходячи з тієї логіки, що зараз відбувається довкола селища Шуми, просто заблокують весь цей процес і або зірвуть, або просто не визнають результати голосування в ОРДЛО.

Тобто нинішня скандальна ситуація довкола верифікації позицій ЗСУ, ставить під великий сумнів договірну спроможність представників “ЛНР” і “ДНР”.

Бойовики самі потрапили в пастку,
з якої Києву слід витягувати максимум дипломатичних плюсів

для подальших перемовин у ТКГ і врегулювання ситуації на Сході.

Також зазначу, що місцеві вибори в ОРДЛО мають відбуватися за нормами Копенгагенської конвенції, що передбачає ключову роль спостерігачів ОБСЄ.

З огляду на цей факт, Україна на тлі нинішнього скандалу, має підвищувати суб’єктність ОБСЄ і наполягати на тому, що лише місія ОБСЄ є стороною, яка може проводити верифікацію, контроль за розведенням і виконанням вимог як Мінських домовленостей, так і підписаних вимог щодо безстрокового припинення вогню.

Нагадаю, терористи порушили всеосяжне перемир’я на Донбасі і пригрозили обстріляти позиції військових біля підконтрольного Україні селища Шуми, де начебто виявили “незаконно зведені інженерні споруди” ЗСУ.
9 вересня відбулося термінове засідання Тристоронньої контактної групи, під час якого українська сторона погодилася верифікувати разом з бойовиками “ДНР” ділянку позицій ЗСУ біля селища Шуми.
Інспекція мала відбутися 10 вересня о 14.00. Але вранці того дня українська сторона скасувала її, оскільки Росія та підконтрольні їй терористи висунули нові вимоги, які не обговорювалися під час екстреного засідання ТКГ.
О 14:15 10 вересня терористи демонстративно відкрили вогонь по позиціях українських військ, де мала відбутися зустріч представників СЦКК і ОБСЄ.
Водночас українська сторона погодилася провести спільну інспекцію на одному об’єкті біля населеного пункту Шуми за участю представника ОБСЄ. Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук зазначив, що інспекції українських позицій біля селища Шуми можуть поновитися за кілька днів.

Також не виключаю, що загострення на Донбасі є реакцією Кремля на нещодавній проліт американських літаків над Чорним і Азовським морями.

Крім того, припускаю, що Кремль запустить сценарій, за яким звинуватить Збройні сили України в обстрілах позицій бойовиків, щоб зірвати нормандські домовленості та заплановане на листопад відкриття КПВВ “Щастя”.

Читайте також:
Російські сценарії з офісу президента: небезпека “спільного інспектування” та “консультативної ради”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна