Натяк для Росії: бомбардувальники США знову пролетіли над Україною, патрулювання будуть регулярними

 

Три стратегічні бомбардувальники ВПС США В-52Н вдруге за два тижні патрулювали повітряний простір України в супроводі винищувачів Повітряних сил Збройних сил України. Такі патрулювання будуть регулярними.

Про це в понеділок, 14 вересня, повідомили в пресслужбі Командування Повітряних сил ЗСУ.

Як зазначається, бомбардувальники під прикриттям українських винищувачів взяли курс в акваторію Чорного моря для спільних дій з країнами-партнерами у сфері колективної безпеки.

“Такі патрулювання матимуть регулярний характер, адже місії В-52 в небі України є частиною давно запланованого розгортання шести B-52 на авіабазі Ферфорд Королівських Військово-повітряних сил Великої Британії”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що екіпажі B-52 забезпечують можливості колективної оборони для США, союзників по НАТО і партнерів, а також стратегічні та оперативні можливості для стримування Росії.

“Стратегічні партнери України ще раз натякають російському керівництву, що не залишать Україну наодинці та не дадуть перетворити Чорне та Азовське моря у внутрішні озера РФ”, – наголосили у пресцентрі ПС ЗСУ.

Попереднього разу В-52 баражували над Україною 4 вересня.

Довідка від Командування ПС ЗСУ

Boeing B-52 Stratofortress (“Стратосферна фортеця”) – американський стратегічний бомбардувальник фірми Боїнг, що стоїть на озброєнні ВПС США із 1955 року.
Стратегічний бомбардувальник пройшов низку модифікацій під сучасне озброєння.
На висоті близько 15 тис. метрів він може нести різні види озброєння, в тому числі – ядерне. Втім, як показує бойовий досвід в Іраку та Афганістані, бомбардувальник успішно здатен завдавати удари і на малих висотах.
Загалом В-52 може нести до півсотні боєприпасів загальною вагою 31,5 тонни.
Основне завдання, для якого В-52 розроблявся – доставка двох термоядерних бомб великої потужності до будь-якої точки СРСР. Сьогодні ж, внаслідок проходження глобальних модернізацій, його завдання значно ширші.
В-52 став одним із небагатьох легендарних літаків, які знаходяться на службі безперервно понад півстоліття.
Незважаючи на те, що В-52 розроблявся в кінці 1940-х – початку 1950-х, він залишається основним літаком дальньої бомбардувальної авіації американських ВПС, поряд із надзвуковими B-1b Lancer, пара яких нещодавно працювала в українському небі.
Планується, що В-52 залишиться у такому статусі, як мінімум, до 2030 року.

Читайте також:
Американські стратегічні бомбардувальники B-52 вперше пролетіли над Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна