Справа про законність “Роттердам+” офіційно закрита

 

Сторона захисту отримала текст постанови про закриття справи щодо законності впровадження формули “Роттердам+”.

Про це  в середу, 9 вересня, повідомила адвокатка Ірина Одинець у фейсбуці.

“Тепер офіційно: ми, як захист, нарешті отримали текст постанови про закриття справи “Роттердам+”, – написала Одинець.

Згідно з текстом постанови, яку Одинець оприлюднила у своєму дописі, розробка та прийняття формули обґрунтовані, що, в тому числі, підтверджено рішенням суддів. Комісійна експертиза, в яку ввійшли всі експертні висновки сторони захисту та сторони обвинувачення не підтвердила завдання тяжких наслідків, шкоди чи збитків від дії формули.

Роттердам+ 1 Роттердам+ 2
<
>
Джерело: Facebook/Ірина Одинець

“Експертиза зроблена за два тижні в липні 2019 року “на колінках” експертом СБУ і на підставі якої були вручені підозри, не підтвердилася. Сам експерт, який в тому числі був залучений до проведення комісійної експертизи в лютому 2020 – серпні 2020 не підтвердив свої ж висновки”, – зауважила Одинець.

Вона додала, що у діях осіб, яким були пред’явлені підозри був відсутній склад злочину, а довести їх винуватість в суді не видається можливим.

Як писала “Новинарня“, у березні 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, запровадила нову формулу розрахунку оптової ринкової ціни на електроенергію, одним із елементів якої була й вартість вугілля для ТЕС у вугільних хабах у портах Роттердам, Амстердам і Антверпен у Нідерландах і його доставки в Україну; цю формулу неформально охрестили “Роттердам +”.

За повідомленнями, ця формула була вигідною для енергогенерувальних підприємств (значною частиною яких володіють компанії Ріната Ахметова) і невигідною для підприємств із великим енергоспоживанням (яких багато серед активів Ігоря Коломойського). Споживання населенням ця формула не стосувалася.

За інформацією ЗМІ, через застосування нової формули теплові генерації, зокрема генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, почали продавати електроенергію дорожче.

У березні 2017 року НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через так звану формулу “Роттердам+”.

19 червня минулого року представник президента України в Кабміні Андрій Герус заявив про “фактичну ліквідацію”Роттердам+“. Він додав, що заради формальної ліквідації цієї формули Президент Володимир Зеленський подав до ВР відповідний законопроєкт.

8 серпня 2019 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП за оперативної підтримки СБУ повідомили ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули “Роттердам+”, про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд гривень збитків.

У квітні, до оголошення підозри, Вовк з дружиною і дітьми виїхав до Бельгії. Він заявив, що не повернеться в Україну через відсутність довіри до правоохоронної та судової системи.

14 серпня 2019 року Вовка було оголошено в розшук.

5 вересня 2019 року Солом’янський районний суд Києва дозволив затримати ексголову НКРЕКП, 18 вересня таке саме рішення було винесено щодо Бутовського. 11 листопада їх заарештували заочно.

Читайте також:
САП закрила справу “Роттердам+”. ДОПОВНЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна