САП закрила справу “Роттердам+”. ДОПОВНЕНО

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила так звану “справу Роттердам+”, після того як експертиза СБУ не встановила наявність шкоди від застосування формули “Роттердам+”.

Про це повідомляє сайт “Цензор” та його редактор Юрій Бутусов у п’ятницю, 28 серпня.

Зазначається, що цього дня процесуальний керівник справи “Роттердам+” прокурор САП Віталій Пономаренко вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань постанову про закриття справи.

“Підставою для закриття справи є результати комплексної комісійної експертизи з визначення збитків, проведеної Службою безпеки України. Експертиза була передана в САП 18 серпня. Збиток державі не встановлено, експерти вважають, що ціни коливалися винятково через різницю в тарифах”, – зазначив журналіст.

“Таким чином, найбільший скандал із закупівлі Україною вугілля в РФ, який став підставою для порушення кримінальної справи Національним антикорупційним бюро та який був підставою для звинувачень у корупції Володимиром Зеленським свого опонента експрезидента Петра Порошенка на знаменитих дебатах у квітні 2019 го, закінчилося нічим”, – констатував Бутусов.

За висновком “Цензора”, Зеленський “руками підпорядкованої йому СБУ закрив справу проти свого опонента, всупереч своїм же погрозам”.

Бутусов назвав причиною закриття справи залежність Зеленського від олігархів Ахметова і Коломойського.

“Скандал із “Роттердам+” спонсор Зеленського Ігор Коломойський використовував для отримання контролю над державною енергокомпанією “Центренерго”. Інших результатів справи не виявилося”, – резюмував журналіст.

ДОПОВНЕНО. У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що провадження у справі “Роттердам+” закрито не в повному обсязі, а лише в частині щодо підозрюваних через невстановлення достатніх доказів для встановлення їхньої вини.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці САП у Facebook.

У прокуратурі нагадали, що 8 серпня 2019 року шістьом особам було повідомлено про підозру в даному провадженні за ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем). Обґрунтованість підозри за цією статтею базувалась на доказах та документах, які підтверджували можливе завдання підозрюваними збитків у 2016-2017 роках.

“Сукупність доказів була достатня для повідомлення про підозру, притягнення до кримінальної відповідальності та продовження подальшого досудового розслідування”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у квітні цього року було призначено комісійну судово-економічну експертизу, яка мала з’ясувати достовірність розміру завданої шкоди за загальний період 2016-2019 років та оцінки доводів попередніх експертиз сторони обвинувачення і захисту.

“Експерти у своєму висновку від 11 серпня не змогли підтвердити завдання збитків, понесених покупцями (споживачами) електричної енергії станом на 1 червня 2019 року внаслідок завищення фактичної вартості відпущеної (проданої) ДП “Енергоринок” електричної енергії з Оптового ринку електричної енергії України”, – пояснили у відомстві.

Висновок до прокурорів надійшов 18 серпня, а 19-го числа на нараді у САП старший прокурор групи прокурорів висловився щодо доцільності продовження подальшого розслідування. За оцінкою прокурора, розслідування не довело завдання тяжких наслідків, прямої шкоди або збитків.

“Оцінюючи сукупність зібраних у кримінальному провадженні доказів з точки зору їх належності, допустимості, достовірності, а також достатності та взаємозв’язку для доказування вищеназваних складових елементів складу злочину, передбаченого ст. 364 КК України, необхідно зазначити, що в ході досудового розслідування не здобуто належних, допустимих, достовірних та достатніх доказів, які б беззаперечно вказували на те, що у результаті розробки, прийняття та застосування Постанови НКРЕКП № 289 від 03.03.2016 “Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії” будь-кому завдані тяжкі наслідки, тобто завдана пряма шкода або збитки”, – додали у САП, вказавши, що всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Наразі у зв’язку з тривалістю досудового розслідування, фактичним обмеженням строків досудового розслідування та відсутністю інших процесуальних джерел доказів “вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості підозрюваних та інших осіб в суді”.

“З огляду на викладене, складено постанову, відповідно до якої 27 серпня кримінальне провадження закрито в частині щодо підозрюваних у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримати, а також у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Проте в повному обсязі кримінальне провадження не закрито, в ньому триває досудове розслідування”, – пояснили у прокуратурі.

Водночас Національне антикорупційне бюро оскаржить рішення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи “Роттердам+”.

Як  інформує пресслужба НАБУ, “рішення про закриття справи «Роттердам+» суперечить засадам верховенства права, тому Національне бюро оскаржить його до генерального прокурора та в.о. керівника САП”.

Зазначається, що розслідування цієї справи знаходилося на завершальній стадії, детективи зібрали всі необхідні та переконливі докази для скерування її до суду і доведення винуватості підозрюваних осіб. У ході слідства про підозру повідомили 6 особам, внаслідок дій яких споживачам електроенергії завдано, за версією НАБУ, 18,87 млрд грн збитків, що підтверджено відповідною експертизою.

У НАБУ вказують, що комплексна експертиза також підтвердила розрахунки збитків за 2016-2017 роки. Але суть її зводиться до того, що питання протиправності дій, відповідно, і настання збитків, має вирішити суд.

“У свою чергу прокурор САП – процесуальний керівник у справі за весь час розслідування жодного разу не витребовував матеріали провадження для вивчення, не запитував у слідства, чи дійсно вичерпані можливості доказування, і два дні тому обговорював на нараді, як краще рухатись по справі далі. Замість того, щоб скерувати її до суду, з незрозумілих детективам причин він несподівано ухвалив рішення про закриття справи нібито на підставі відсутності достатніх доказів та можливостей їх здобути, відтак, унеможливив покарання винних осіб”, – заявляють у Бюро.

У НАБУ наголосили, що категорично не згодні з рішенням про закриття цієї справи, оскільки вона є знаковою для України і про необхідність її завершення неодноразово заявляли найвищі посадовці.

Читайте також новину листопада 2019:
ВАКС заочно заарештував колишнього голову НКРЕКП Вовка за “Роттердам +”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна