Отруєння Навального: країни G7 вимагають відповідей від РФ

 

Міністри закордонних справ країн із G7 вимагають від Російської Федерації негайно прояснити, хто несе відповідальність за отруєння опозиціонера Олексія Навального та покарати винних.

Про це в середу, 9 вересня, інформує “Європейська правда” з посиланням на заяву міністрів.

“Ми, міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Італії, Японії, Канади, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також високий представник Європейського союзу одноголосно і рішуче засуджуємо доведене отруєння Олексія Навального” – йдеться у заяві.

Німеччина повідомила партнерів по G7 про те, що клінічні й токсикологічні дослідження німецьких медичних фахівців і спеціальної лабораторії Бундесверу показали, що Навальний став жертвою нападу із застосуванням хімічної нервово-паралітичної речовини з групи “Новічок”, розробленої Росією.

“Ми, міністри закордонних справ країн G7, закликаємо Росію негайно і повністю прояснити, хто несе відповідальність за цю огидну отруйну атаку, і притягнути винних до відповідальності у світлі зобов’язань Росії за Конвенцією про заборону хімічної зброї” – наголосили міністри.

Вони називають напад на Навального ще одним важким ударом по демократії і політичному плюралізму в Росії.

“Він становить серйозну загрозу для всіх тих, хто працює над захистом політичних і громадянських свобод, які Росія зобов’язалася гарантувати. Ми закликаємо Росію дотримуватися своїх зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські і політичні права і гарантувати ці права, включаючи право на свободу вираження думок, своїм громадянам” – йдеться у заяві.

Як писала “Новинарня“, 20 серпня в Росії екстрено госпіталізували опозиційного політика та громадського діяча-викривача Олексія Навального. У нього підозрюють отруєння токсинами.
Навальному стало зле під час польоту з Томська в Москву, через що літак екстрено сів в аеропорту Омська. Оточення Навального припускає, що в поїздці по Сибіру його могли отруїти невідомою речовиною, підмішаною в чай.
Навальний перебував у комі, підключений до апарата штучної вентиляції легень. Омські лікарі оцінювали стан Навального як важкий, але заявляли про відсутність слідів отрути.
На лікування до Німеччини його відпустили лише під тиском громадськості.
22 серпня Навального перевезли спеціальним медичним літаком з Омська до Берліна. У клініці “Шаріте” підтвердили його отруєння із застосуванням речовини з групи інгібіторів холінестерази.
Згодом уряд Німеччини заявив, що тести, проведені на зразках, взятих у російського опозиційного політика, показали наявність нервово-паралітичної речовини “Новічок” часів СРСР.

Читайте також:
“Навального отруїли “Новічком”. Що це означає?”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна