Марш захисників України у День Незалежності 2020: хто іде в “коробках”

 

У День Незалежності, 24 серпня, в Києві відбувається великий Марш захисників України, організований Рухом ветеранів України та фондом “Повернись живим”.
Із 9:00 майже пів сотні “коробок” вишикуються в парку Шевченка, щоб пройти до Майдану Незалежності.

Як передає “Новинарня“, організатори очікують, що цей захід збере не менше учасників, ніж перший такий марш 2019 року, коли ішлося про 50 тисяч ветеранів, діючих військових та цивільних у строю.

Марш захисників України організовується другий рік поспіль через відмову президента Володимира Зеленського проводити традиційний військовий парад на День Незалежності. Однак Марш захисників України називають позаполітичною акцією.

“Минулого року, на День Незалежності, ветерансько-військова спільнота вийшла на Марш захисників України, чим впевнено увійшла до історії. Відбулось не тільки щось невимовно прекрасне. Відбулось народження традиції, яка наповнює нову українську міфологію та ідентичність. Сила. Воля. Боротьба”, – заявляли організатори Маршу-2020.

Вони наголошували на своїх принципах: “без партійної символіки та лозунгів, відкритість, прозорість, повага”.

“За рік, що пройшов, у нас забрали майже все. Проросійські партії відкрито марширують містами, з усіх каналів віщають ватні пропагандисти, а карні справи на ветеранів відкриваються кожного тижня. Але ніхто не зможе забрати в нас один одного“, – ішлося в анонсі Маршу-2020 на офіційній ФБ-сторінці.

Для проведення заходу було створено оргкомітет Маршу захисників України, до якого увійшли різні військові, ветеранські та волонтерські конструктивні організації. Було призначено координаторів у кожному регіоні, відповідальних за питання логістики, інформування та супроводження.

Кошти на проведення заходу збирав благодійний фонд допомоги армії “Повернись живим”.

Відповідно до плану Маршу-2020, у ньому підуть щонайменше 48 “коробок”, між якими буде дистанція 5 метрів.

Очолять Марш родини загиблих учасників АТО/ООС та родини Небесної сотні, родини полонених і зниклих безвісти, а також поранені ветерани російсько-української війни.

Також серед перших ітиме “коробка” ініціатив FreeRiff, FreeKuzmenko, FreeDugar – фігуранти так званої “справи Шеремета” та їхні прибічники.

План, за яким формуються колони Маршу захисників України-2020

Відповідно до плану, далі крокуватимуть у “коробках” військові та ветерани із Києва, Криму та всіх областей України.

За ними – представники різних військових, ветеранських і волонтерських формувань: Жіночий ветеранський рух, “Азов”, УДА, 54 омбр, 90-й окремий аеромобільний батальйон ім. героя України Івана Зубкова, “Айдар”, “Фантом”, 12-й батальйон і 112-та бригада тероборони (Київ), “Свята Марія”, 131 орб УНСО, “Укпрофсила”, об’єднана формація фронтових медиків, капелани, волонтери, громадські активісти та цивільні, серед яких ГО “Справа громад”, що підтримує Петра Порошенка.

Організатори наголосили, що інформація, нібито “Марш захисників України очолюють Забродський та Ярош”, не відповідає дійсності.

“Марш складається з представників великої кількості об’єднань, в тому числі і прихильників політичних партій. Але жодна з них не може нічого “очолювати”, та не використовує політичну символіку. В цей день – ми перш за все учасники бойових дій, об’єднані одним – протидією Росії на фронті та її посіпакам всередині країни. Так само, як і минулого року. Ключова вимога теж давно сформована – закон про захист державності від проявів колабораціонізму“, – ішлося в заяві організаторів Маршу захисників України.

Раніше в партії “Європейська солідарність” заявляли, що нардеп від “Європейської солідарності”, генерал ДШВ Михайло Забродський та командир Української добровольчої армії екснардеп Дмитро Ярош очолять одну з “коробок” Маршу захисників України.

Відповідно до анонсів, 24 серпня в центрі Києва відбудеться принаймні ще один великий ветеранський захід – так звана “Хода ветеранів”. За даними з відкритих джерел, ця акція напряму координується офісом президента України через деякі наближені до ОП ветеранські організації. Для участі в “ході” учасників централізовано звозять з областей, про що головам ОДА надходили листи з Банкової.

Читайте також:
Офіс президента через адмінресурс збирає “ходу ветеранів”
на противагу Маршу захисників України. ДОКУМЕНТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна