Підпал авто “Схем”: головред пов’язує інцидент із Портновим, Мендель заявляє про відкрите провадження

 

Головна редакторка програми “Схеми: корупція в деталях” Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини, якою користувалися журналісти-розслідувачі, можуть стояти фігуранти розслідувань, та не виключає причетність Андрія Портнова до цього.

Про це Седлецька написала у понеділок, 17 серпня, на сторінці у фейсбуці.

З її слів, ато належить водієві Борису Мазуру. 

Очевидці розповіли, що перед займанням автомобіля чули “хлопок”. Автомобіль спершу гасили сусіди, потім пожежники. Передня частина авто вигоріла дуже швидко.

Слідчо-оперативна група, яка була на місці подій оглянувши авто, звернула увагу на матеріал на передньому лівому колесі, схожий на залишки запалювальної суміші. Поліцейські взяли матеріал на експертизу, опитали сусідів та оформили заяву.

“З очевидних думок – десь рік тому Андрій Портнов опублікував усі персональні дані наших водіїв – їхні паспорти, номери авто, адреси проживання та погрожував редакції. У Нацполіції є навіть кримінальна справа з цього приводу, яка, втім, не рушить з місця. А у минулу п’ятницю Портнов вкотре опублікував ось таке: “маргинальное Радио Свобода – продолжаю комплекс учебно-воспитательных мер”, – пише Седлецька.

Вона акцентувала, що лиш цієї версією не варто обмежуватися, адже автівку добре знають у “широкому колі фігурантів наших матеріалів”.

“Цей автомобіль по суті був нашим робочим інструментом, за допомогою якого ми зняли велику кількість журналістських розслідувань. Тому для мене очевидно одне: підпал пов’язаний саме з нашою професійною журналістською діяльністю, яка комусь дуже не подобається”, – резюмувала головна редакторка.

Відреагувала на підпал авто журналістів і прессекратарка президента України Юлія Мендель, назвавши це “цілковито неприпустимою” ситуацією.

“Вочевидь, за роки діяльності у програми з’явилися вороги, щодо яких були зняті розслідування. За фактом підпалу відкрито кримінальне провадження, проводяться слідчі дії. Рада, що ніхто не постраждав – це головне.  Чинне законодавство передбачає захист учасників кримінального процесу, серед іншого – потерпілих. Україна має зробити все, щоб захищати свободу слова, яка є запорукою демократичної держави”, – написала речниця Зеленського.

Як інформувала “Новинарня“, вночі 17 серпня автомобіль програми “Схеми” підпалили біля будинку водія знімальної групи.
Зі слів журналістів, останній матеріал, який знімали за допомогою цієї автівки – “Королі доріг”, – про перших осіб держави, які порушують ПДР.

Читайте також:
“Викруткою довбали”: поліція не перевіряла квартиру журналіста Ткача професійним обладнанням щодо ймовірного прослуховування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна