“Викруткою довбали”: поліція не перевіряла квартиру журналіста Ткача професійним обладнанням щодо ймовірного прослуховування

 

Поліція не перевірила помешкання журналіста “Схем” Михайла Ткача спеціальною технікою для виявлення обладнання для “прослушки” або слідів його інсталяції.
Дві оперативно-слідчі групи, які приїжджали до будинку, не були забезпечені для цього технічно, а під час здійснення огляду користувались підручними засобами.

Про це увечері в суботу, 8 серпня, написав сам Ткач за підсумками “слідчих дій”.

“Знайшла Нацполіція прослуховуючий пристрій у стелі помешкання, де я живу у отворі довжиною 60 сантиметрів чи ні? Нацполіція за добу не знайшла техніку, за допомогою якої можна зняти це питання. Слідчий мені про це повідомив особисто під час допиту”, – написав Ткач у фейсбуці.

З його слів, перша слідчо-оперативна група взяла зразок будівельного матеріалу, “яким замазали отвори зі сторони горища і пил від отвору на кухні”.

“Друга слідчо-оперативна група приїхала вскривати цей шар незрозумілого матеріалу, маючи із обладнання лише викрутку. Я не жартую. Вони викруткою довбали. Ліхтар був наш. Рулетка наша. Дріт для вимірювання глибини отворів наш. А після вскриття отвору (а їх на горищі виявилось декілька) на горищі було взято гілку від куща, яка лежала поряд і нею перевіряли глибину“, – переповідає далі перебіг подій журналіст.

Згодом, поки Ткач із адвокатом були на допиті, поліцейські “опечатали” виходи на горище з різних під’їздів будинку і залишили місце події.

“Ми втратили можливість чергувати на горищі для того, щоб у разі якщо там встановлені пристрої прослуховування, хтось зацікавлений не зайшов туди і не забрав це обладнання. Зацікавлені особи отримали можливість зайти до будь-якого з чотирьох під‘їздів, зняти папірці зі скотчем і непомітно потрапити на горище, а після цього наклеїти папірці знову. А коли нацпол нарешті знайде апаратуру для огляду і приїде – хто гарантує що на горищі нікого за цю ніч не було? Скотч?“, – іронізує Ткач.

Як інформувала “Новинарня“, журналіст програми “Схеми: корупція в деталях” Михайло Ткач 8 серпня заявив, що помітив удома ознаки встановлення пристрою для прослуховування.
Програма “Схеми” є спільним проєктом “Радіо Свобода” і телеканалу UA: Перший, метою якого є викриття високопосадової корупції.

8 серпня в Нацполіції повідомили, що розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі”

Журналіст Михайло Ткач є автором багатьох розслідувань “Схем” про корупцію та порушення чиновників і перших осіб держави. Серед останніх його розслідувань — порушення правил дорожнього руху кортежем президента, а також переїзд Володимира Зеленського у держрезиденцію в Конча-Заспі.

Читайте також:
ЄСПЛ заборонив владі України перевіряти телефон розслідувачки Седлецької

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна