ЄСПЛ заборонив владі України перевіряти телефон розслідувачки Седлецької

 

Європейський суд з прав людини погодився застосувати виключну процедуру про “невідкладні тимчасові заходи”, заборонивши українській владі будь-який доступ до даних мобільного оператора щодо телефону журналістки-розслідувачки програми “Схеми” “Радіо Свобода” Наталі Седлецької.

Про це йдеться в повідомленні ЄСПЛ, копію якого ввечері у вівторок, 18 вересня, оприлюднило “Радіо Свобода”.

Рішення про заборону було ухвалене 18 вересня. ЄСПЛ застосував так зване “правило 39”, яке дає Суду право вимагати від уряду України припинити дії, які погіршують становище позивача і ведуть до подальшого порушення його прав.

ЄСПЛ доручив “забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року”.

Заборона на доступ до даних з телефону журналістки діє протягом місяця – до 18 жовтня 2018 року. Цей час дається захисту Седлецької для підготовки та направлення повної скарги до ЄСПЛ, яку суд розглядатиме “в пріоритетному порядку”, йдеться у документі.

Як повідомляла “Новинарня“, 4 вересня “Радіо Свобода” висловило обурення ухвалою Печерського райсуду Києва, який дав Генеральній прокуратурі доступ до інформації мобільного оператора щодо розмов, СМС та геолокації журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталі Седлецької за період тривалістю в 17 місяців.
При цьому Седлецька разом із низкою інших журналістів проходить лише як свідок у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником.

Удень 18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу журналістки Наталки Седлецької на ухвалу Печерського суду, згідно з якою Генпрокуратурі був наданий дозвіл отримати дані з її телефону. Суд скасував цю ухвалу і постановив опублікувати нову, яка надасть ГПУ доступ до меншого обсягу даних із телефону Седлецької.
Зокрема, надав слідчому тимчасовий доступ до речей і документів телефонного оператора “Київстар” з можливістю отримати копію щодо відомостей дати і часу,  місцезнаходження абонентського номера, яким користується Седлецька, за період з 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року у межах базових станцій оператора.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна