Справа “плівок Ситника”: суд дозволив ГПУ переглянути телефон журналістки за півтора року

 

Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів та СМС журналістки програми “Схеми” (проект “Радіо Свобода”) Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором НАБУ Артемом Ситником.

Про це йдеться в ухвалі суду від 27 серпня.

Суд задовольнив клопотання слідчого ГПУ та дозволив тимчасовий доступ до даних мобільного телефону за 16 місяців. Дозвіл стосується”відомостей щодо вхідних та вихідних з’єднань з абонентського номера …, яким користується журналіст …, за період з 19.07.2016 по 16.11.2017 включно, у тому числі щодо дати, часу, тривалості кожного з’єднання, номерів, з якими вони відбувались, відправлені та отримані текстові та інші повідомлення (SMS, MMS), місця знаходження абонента (базової станції оператора та азимуту до неї) під час телефонних з’єднань та одержання, відправлення повідомлень, імеі-коду пристрою”.

4 вересня редакція “Радіо Свобода” оприлюднила заяву, у якій міститься обурення доступом силовиків до листування, дзвінків та місцезнаходження Седлецької протягом майже півтора року.

У “Радіо Свобода” назвали це рішення “надмірним” та таким, що “грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси”.

“Це рішення створює несприятливу атмосферу для українських журналістів і має бути скасоване. Те, що запит охоплює тривалий період спілкування з телефону, що належить відомій українській журналістці, яка успішно викриває високопосадову корупцію, викликає серйозне занепокоєння про справжні наміри тих, хто шукає інформацію”, – сказано в заяві.

Як наголошує “Радіо Свобода”, за цей час редакція “Схем” здійснила та оприлюднила низку розслідувань про українських високопосадовців, включно з діяльністю генерального прокурора України.

Наталя Седлецька разом із низкою інших журналістів проходить свідком у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником.

Адвокат “Радіо Свобода” Анатолій Попов назвав визначений судом захід надмірним, і таким що “порушує як в цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста”, пише “Детектор медіа”.

Редакція повідомляє, що адвокати готують скаргу керівництву прокуратури про перевищення слідчим меж допустимого втручання у права особи, а також будуть скаржитись до Вищої ради правосуддя на суддю Печерського райсуду м. Києва В’ячеслава Підпалого.

Як відомо, у листопаді 2017 року, після спілкуванням директора НАБУ Артема Ситника з журналістами, Генпрокуратура відкрила кримінальну справу за фактом можливого розголошення таємниці слідства посадовою особою правоохоронного органу. Тоді Ситник стверджував, що під час спілкування з журналістами не надавав їм даних досудового слідства.
У грудні 2017 року Наталію Седлецьку викликали на кількагодинний допит до Генеральної  прокуратури у справі проти керівника НАБУ.

Читайте також:
Луценко послухав “плівки Холодницького” і не бачить підстав
притягувати його до криміналу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна