Євросоюз не визнає оголошені ЦВК Білорусі результати виборів і перемогу Лукашенка

 

Держави Європейського Союзу погодилися не вважати чинними “результати” президентських виборів у Білорусі, оголошені Центральною виборчою комісією РБ.

Про це оголосив у п’ятницю, 14 серпня, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, коментуючи підсумки переговорів глав МЗС держав Євросоюзу, пише “Європейська правда“.

Боррель, зокрема, підтвердив інформацію про те, що Євросоюз домовився про запровадження санкцій. “Починається робота щодо санкцій проти тих, хто відповідальний за насильство та фальсифікації”, – зазначив очільник європейської дипломатії. Раніше про підготовку санкційного рішення вже заявляли представники держав ЄС.

Окрім цього, Боррель повідомив про спільне рішення не визнавати перемогу Олександра Лукашенка на виборах.

“ЄС не сприймає [оголошені у п’ятницю Центрвиборчкомом] результати виборів”, – підкреслив верховний представник ЄС.

Для такої заяви від імені Євросоюзу відповідне рішення мають підтримувати всі без винятку держави-члени, оскільки зовнішньополітичні рішення у ЄС схвалюються консенсусом.

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах  почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських краї і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво.

Попри все, 14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів).

Читайте також:
“Режим перетнув червону лінію”: ЄС думає над санкціями щодо Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна