Тіхановська виступила з новим зверенням та закликала мерів міст очолити протестний рух

 

Кандидат в президенти Білорусі Світлана Тіхановська виступила з новим зверненням, в якому закликала мерів всіх міст очолити мирні мітинги.

Про це вона заявила в п’ятницю, 14 серпня, у своєму відеозверненні.

Зокрема, Світлана Тіхановська просить мерів всіх білоруських міст 15 і 16 серпня стати організаторами мирних масових зібрань.

“Нам потрібно зупинити насильство на вулицях білоруських міст. Я закликаю владу припинити це і піти на діалог. Я прошу всіх мерів міст 15 і 16 серпня виступити організаторами мирних масових зібрань у кожному місті”, — сказала вона.

Коментуючи силовий розгін мирних протестувальників у Білорусі, Тіхановська наголосила, що білоруси ніколи більше не захочуть жити при президентові Олександрові Лукашенку.

“Ми завжди говорили, що захищати наш вибір потрібно тільки законними, ненасильницькими способами. А мирний вихід громадян на вулицю влада перетворила на криваву бійню. Ситуація критична”, — сказала Тіхановська.

Читайте також: 
“Майдану не буде”: Лукашенко звинувачує “ляльководів” з-за кордону в організації протестів

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

Силовики застосовують світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому б’ють громадян кийками. З боку протестувальників – сотні поранених. Опозиціонери використовують “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будують барикади й намагаються відбивати в міліції затриманих.
Відомо вже про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі підприємства, ринки тощо.

Читайте також:
У Мінську тривають страйки на великих підприємствах: Лукашенко відреагував

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна