МВС Білорусі повідомило про три тисячі затриманих унаслідок протестів

 

Міністерство внутрішніх справ Білорусі заявило, що під час протестів по всій країні правоохоронці затримали до трьох тисяч людей.

Такі цифри відомство назвало в понеділок, 10 серпня, передає білоруська служба “Радіо Свобода”.

“У ніч з 9 по 10 серпня в країні були зафіксовані осередкові збори громадян в районі виборчих дільниць і на центральних площах в 33 населених пунктах. Всього по країні за участь у несанкціонованих масових заходах затримано близько трьох тисяч осіб”, – заявила прессекретарка МВС Ольга Чемоданова.

За її словами, найбільше затриманих у Мінську – близько тисячі.

Крім того, більше 90 осіб були поранені під час протестів – зокрема, постраждали 39 правоохоронців і більше 50 протестувальників.

Як інформувала “Новинарня“, в центрі Мінська після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня відбулися мітинги та сутички противників Олександра Лукашенка з поліцією. Опозиційні виступи пройшли також у багатьох інших містах.

Вранці 10 серпня правозахисники звітували, що число затриманих внаслідок протестів у Білорусі сягає щонайменше 120 осіб.

Одна людина загинула під час ночі протестів у Мінську в результаті в’їзду автозака в натовп, але влада смерть не підтверджує.

За даними держаного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на деяких дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка віддали свої голоси 80.23% виборців, за Світлану Тихановську — 9.9%.

Читайте також:
Білоруський цугцванг: чим можуть закінчитися вибори в сусідній країні й чому Україна може отримати ще 1000 км кордону з Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна