Справа Новака: у Польщі арештували четвертого фігуранта

 

У Варшаві суд заарештували Алєксандра Д., ще одного затриманого у слідстві щодо справи ексміністра транспорту Польщі та екскерівника Укравтодору Славоміра Новака.

Про це в четвер, 6 серпня, поінформувало “Польське радіо”.

Чоловіка, який представляє польську компанію, що займається управлінням інфраструктурними проєктами, затримали як четверту особу в слідстві щодо корупції та відмивання грошей у зв’язку з дорожніми інвестиціями в Україні. Того ж дня Алєксандру Д. висунули обвинувачення у пропозиції 700 тис. злотих (понад 187 тис. доларів) неправомірної матеріальної вигоди Новаку, який був тоді головою Державного агентства автомобільних доріг України.

За це йому загрожує 12 років ув’язнення.

“Згідно із доказовим матеріалом, підозрювані домовилися, що Славомір Н. буде незаконно впливати на вибір Укравтодором пропозиції, складеної компанією Алєксандра Д. Пропозиція стосувалася підготовки проєктних документів та нагляду за роботами при ремонті автодороги в Україні”, – сказала речниця Окружної прокуратури у Варшаві Алєксандра Скшиняж.

За це, за інформацією прокуратури, Алєксандр Д. мав пообіцяти Новаку хабар у розмірі 10% від вартості контракту на суму 1,65 млн євро.

Обіцяну суму Алєксандр Д. мав перерахувати у вигляді оплати фіктивних консультаційних послуг для компанії, зареєстрованої для цього на Кіпрі за рекомендацією Новака.

За даними слідчих, компанія Алєксандра Д. отримала контракт в Україні, однак не розпочала його виконання. Також не відбулося перерахунку обіцяної неправомірної винагороди.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 липня громадянина Польщі Славоміра Новака було затримано на території цієї країни. НАБУ та САП спільно з Центральним антикорупційним бюро та Окружною прокуратурою Польщі в межах розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства проводили обшуки в Києві, Львові та на території Польщі.
Новаку висунули обвинувачення в організації злочинної групи та відмиванні брудних грошей.
За даними НАБУ, сума тендерів, яка відпрацьовується в рамках розслідування, становить 270 млн євро.
Речниця варшавської прокуратури Мірослава Хир інформувала, що Славоміра Новака підозрюють у вимаганні коштів в обмін на надання контрактів на будівництво і ремонт доріг в Україні, а також у їхньому подальшому відмиванні. Внаслідок цих схем Новак отримав 1,3 млн злотих, що становить близько 9 млн грн.
22 липня суд у Варшаві відправив під арешт колишнього керівника Укравтодору Славоміра Новака і двох його спільників.

Читайте також:
Справа Новака: у Львові НАБУ повідомило про підозру ще одному фігуранту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна