У Польщі прокуратура офіційно висунула обвинувачення Славоміру Новаку

 

У вівторок, 21 липня, прокуратура Варшави висунула колишньому керівнику Укравтодору Славоміру Новаку звинувачення в організації злочинної групи та відмиванні брудних грошей.

Внаслідок реалізації схем із вимаганням грошей у фірм, які займаються ремонтами, Новак незаконно збагатився на 1,3 млн злотих (понад 9 млн грн), інформує агенство PAP.

Славоміра Новака доправили до прокуратури зранку у вівторок. Там йому оголосили офіційні звинувачення. Двох затриманих спільно із Новаком прокуратура звинуватила в участі в організованій злочинній групі, отриманні майнової користі та відмиванні грошей.

Речниця варшавської прокуратури Мірослава Хир зазначила, що Славоміра Новака підозрюють у вимаганні коштів в обмін на надання контрактів на будівництво і ремонт доріг в Україні, а також у їхньому подальшому відмиванні.

Внаслідок цих схем Новак отримав 1,3 млн злотих, що становить близько 9 млн грн.

У прокуратурі також розповіли про схему, за якою Новак отримував від дорожніх фірм гроші в обмін на контракти.

“Кошти від фірм, які отримували контракти від Укравтодору передавались в готівці або за посередництвом зареєстрованих за вказівкою Славоміра Новака у Польщі та на Кіпрі фірм. Контрагенти Укравтодору перераховували кошти підконтрольним Новаку фірмам під виглядом оплати за консалтингові послуги, які насправді не надавались, а також під виглядом збільшення статутного капіталу цих фірм. Далі ці кошти розподіляв сам Новак”, – розповіла речниця прокуратури.

Прокуратурі відомо, куди Славомір Новак витратив отримані кошті. За 310 тисяч злотих підставна особа придбала для Новака автомобіль Range Rover Velar. Ще 56 тисяч злотих Новак витратив на купівлю картин.

Окрім цього, Новака підозрюють у схилянні лікаря Медичного військового інституту у Варшаві у наданні медичних довідок.

Екскерівник Укравтодору використовував ці довідки, аби виправдати відсутність на роботі в Україні. Усі звинувачення стосуються періоду із жовтня 2016 до вересня 2019, коли Новак був посадовцем в Україні.

Як писала “Новинарня“, 20 липня в Польщі затримали ексголову Укравтодору Славоміра Новака – у справі українського періоду. Його підозрюють в корупції, відмиванні грошей і керівництві організованим злочинним угрупованням.

Як відомо, в жовтні 2016 року Славомір Новак став виконувачем обов’язків глави Укравтодору та отримав українське громадянство.
У вересні 2019 року НАЗК оголосило, що порушило справу у зв’язку з поданням неправдивої декларації Новаком, стверджуючи, що він недооцінив вартість свого автомобіля та приховав кошти на банківських рахунках.
Через два тижні Словомір Новак пішов у відставку, мотивуючи це отриманням нової пропозиції про роботу.

Читайте також:
Справа Новака: у Львові НАБУ повідомило про підозру ще одному фігуранту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна