У Польщі затримали ексголову Укравтодору Новака – у справі українського періоду. Обшуки в обох країнах

доповнено

Центральне антикорупційне бюро Польщі затримало колишнього міністра транспорту Польщі Славоміра Новака, який раніше був головою Укравтодору, у справі про корупційний злочин в Україні.

Про це заявив прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Жарин, повідомляє “Європейська правда“.

“Гданське Центральне антикорупційне бюро затримало колишнього члена Сейму Республіки Польща, колишнього міністра транспорту, колишнього голову Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор) Славоміра Н., а також Даріуша З., колишнього командира JW “GROM”, та підприємця з Гданська Яцека П.” – написав Жарин.

Як зазначає Gazeta Wyborcza, Новака підозрюють в корупції, відмиванні грошей і керівництві організованим злочинним угрупованням.

Прокуратура повідомляє, що затримання є результатом міжнародного розслідування, проведеного спільною групою прокурорів з Польщі та України, Центрального антикорупційного бюро Польщі та Національного антикорупційного бюро України.

У районній прокуратурі Варшави Новаку висувають шість обвинувачень, пов’язаних із періодом, коли він відповідав за Укравтодор, пише газета.

ДОПОВНЕНО. Детективи НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі і Окружною прокуратурою проводять обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі в межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства. Про це йдеться в заяві пресслужби НАБУ, оприлюдненій 20 липня.

Слідчі дії проводить міжнародна слідча група в офісах Укравтодору, компаній-учасниць тендерів цієї держагенції, а також за місцем проживання колишніх посадовців Укравтодору та громадян Польщі – ймовірних учасників злочинної організації.

“У ході слідчих дій у Польщі затримано за підозрою у вчиненні корупційних злочинів колишнього керівника Укравтодору, громадянина Польщі”, – підтвердили в НАБУ.

Як відомо, в жовтні 2016 року Славомір Новак став виконувачем обов’язків глави Укравтодору та отримав українське громадянство.
У вересні 2019 року НАЗК оголосило, що порушило справу у зв’язку з поданням неправдивої декларації Новаком, стверджуючи, що він недооцінив вартість свого автомобіля та приховав кошти на банківських рахунках.
Через два тижні Словомір Новак пішов у відставку, мотивуючи це отриманням нової пропозиції про роботу.

Читайте також:
Укравтодор очолить нардеп від “СН” Кубраков – фахівець із “держави в смартфоні”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна