“Розвіяти над трьома країнами”. Друзі виконали заповіт загиблого медика-морпіха Миколи Іліна

 

Прах загиблого під Зайцевим військового медика 137-го батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ сержанта Миколи Іліна розвіяли над Дніпром у його рідному Могильові, в Білорусі.

Про це повідомив на своїй сторінці у ФБ журналіст Олександр Бураков.

“Попрощалися з Фронтом (позивний Іліна – “Н”). Прах розвіяний з берега Дніпра. 20 лампадок від ЗУБРа.
R. I. P”, – написав Бураков про церемоніал зад участі білоруської опозиційної молодіжної організації.

Як розповів “НовинарніВолодар Цурпанов, координатор могильовської філії ЗУБРа у 2000-2006 роках, попрощатися з Миколою прийшли мама героя, Ірина Михайлівна, двоюрідна сестра Тетяна з донькою, друзі та соратники по ЗУБРу.

За його словами, частину праху Миколи Іліна розвіяли також у Києві.

Таку ж акцію мають провести в Таллінні (політемігрант Ілін отримав громадянство Естонії), але наразі через карантин і потребу двотижневої самоізоляції це зробити неможливо.

Зі слів друзів, Микола Ілін просив друзів, якщо він загине, розвіяти його прах над Україною, Білоруссю та Естонією.

Морпіх Микола Ілін. Фото з ФБ

Читайте також:
“Я хочу рятувати життя!” Спогади про військового медика Миколу Іліна – білоруса, який загинув за Україну

Як інформувала “Новинарня“, 13 липня в “сірій зоні” під Зайцевим, що поруч з окупованою Горлівкою на Донеччині, під час виконання бойового завдання загинув командир розвідувального взводу зі складу 35 обрмп ВМС ЗСУ лейтенант Дмитро Красногрудь – унаслідок підриву на вибуховому пристрої.
Того ж дня російські окупаційні війська із трьох сторін віроломно обстріляли групу армійців ЗСУ, які мали здійснити евакуацію тіла полеглого офіцера та мали розрізнювальне екіпірування гуманітарної місії – білі шоломи, жилети й пов’язки. Таким чином було порушено домовленість про режим “тиші”, досягнуту через ОБСЄ.

Під час обстрілу отримав поранення військовослужбовець з евакуаційної команди – сержант-розвідник (пізніше з’ясувалося, що це Ярослав Журавель). Він залишався в “сірій зоні”. Як засвідчило відео з безпілотника, поранений сержант був живий, зупиняв собі кровотечу джгутом та шукав укриття.

Ще один військовий отримав бойове травмування та вибрався з місця засідки.

Під час цих виходів загинув військовий медик із другої евакуаційної команди Микола Ілін “Естонець”, який ішов рятувати Журавля.

14 липня стало відомо про евакуацію загиблого лейтенанта Красногрудя бойовиками на бік ОРДО. 15 липня тіло комвзводу було передане українській стороні на КПВВ “Майорськ”.

Тіло Іліна бойовики знайшли 16 липня та передали Україні 17 липня.

Увечері 17 липня бойовики “ДНР” заявили, що виявили тіло Журавля.

21 липня окупанти передали його українській стороні.

Із Миколою Іліним урочисто попрощалися в Олександрівському костьолі в Києві 22 липня, тіло кремували на Байковому кладовищі.

підготувала: Наталка Позняк

Читайте також:
На Дніпропетровщині попрощалися з полеглим під Зайцевим розвідником 137 обмп Ярославом Журавлем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна