На Дніпропетровщині попрощалися з полеглим під Зайцевим розвідником 137 обмп Ярославом Журавлем

 

У селі Андріївка Верходніпровського району на Дніпропетровищині у четвер, 23 липня, поховали розвідника 137 обмп Ярослава Журавля.

Про це повідомляє АрміяInform.

40-річний  Ярослав Журавель був командиром машини – командиром 3-го відділення розвідувального взводу 137-го окремого батальйону 35-ї бригади морської піхоти ВМС ЗС України. Військовий загинув 13 липня під Зайцевим на Донеччині від обстрілу під час спроби евакуації тіла полеглого офіцера.

Тіло загиблого бійця на в’їзді у Верхньодніпровський район зустріли ветерани з кількох областей України, його бойові побратими, друзі, рідні та громадськість.

Фото: АрміяInform

Фото: АрміяInform

Автоколона завдовжки у кілометр рушила до місця проведення ритуалу прощання із Ярославом Журавлем.

Фото: АрміяInform

Він із 2015 року зі зброєю у руках боронив Україну від російської збройної агресії. У війну Журавель вступив до 20-го окремого мотопіхотного батальйону, потім продовжив службу у 93-й окремій механізованій бригаді “Холодний Яр”, останній бій Ярослава – у лавах 36-ої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського.

Фото: АрміяInform

Фото: АрміяInform

Фото: АрміяInform

“Ярослав Журавель був людиною не випадковою, він сам визвався забирати тіло свого побратима Дмитра Красногрудя – вони з ним разом з 2015 року, до того ж він знав, де Дмитро перебуває, оскільки був із ним під час підриву. У групі розвідників (яка відійшла, втративши командира, – “Н”) були ще два молоді хлопці, Ярослав одразу сказав – у мене є родина, двоє дітей, а вони ще 20-річні, тому це моя місія… Коли поверталися по тіло командира, Ярослав йшов першим, за ним – сапери. Це була офіційна евакуаційна група, яка мала забрати тіло загиблого лейтенанта Красногрудя – тільки вони вийшли з яру на пагорб, першим у весь зріст йшов Ярослав. Не дійшов до Дмитра кроків п’ятнадцять-двадцять, як з того боку пролунало: “Что вы тут делаете, с*ки?” і пішов шквальний вогонь”, – розповів командир батальйону 36-ї бригади морської піхоти, полковник Вадим Римаренко.

Фото: АрміяInform

Пораненого Ярослава Журавля тричі намагалися врятувати групи евакуації, проте росіяни щільним вогнем протидіяв цим спробам – міномети, гранатомети, стрілецька зброя.

Під час останньої спроби бойовий медик Микола Ілін та Ярослав Журавель не доповзли один до одного під вогнем лише 30 метрів.

“Перед тим, як заходити забирати Дмитра, була домовленість і стовідсоткова гарантія. Ярослав був у спецодязі – біла каска і позначка на бронежилеті… Відео, де він повзе – наше, це мій квадрокоптер літав, зависав і показував – для того, щоб група могла знати, де він перебуває, там дуже складна місцевість”, – зазначив Римаренко.

Читайте також:
Подробиці розстрілу під Зайцевим: евакогруп було дві, поранений сержант у білому шоломі лишався живим. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, 13 липня в “сірій зоні” під Зайцевим, що поруч з окупованою Горлівкою на Донеччині, під час виконання бойового завдання загинув командир розвідувального взводу зі складу 35 обрмп ВМС ЗСУ лейтенант Дмитро Красногрудь – унаслідок підриву на вибуховому пристрої.
Того ж дня російські окупаційні війська із трьох сторін віроломно обстріляли групу армійців ЗСУ, які мали здійснити евакуацію тіла полеглого офіцера та мали розрізнювальне екіпірування гуманітарної місії – білі шоломи, жилети й пов’язки. Таким чином було порушено домовленість про режим “тиші”, досягнуту через ОБСЄ.

Під час обстрілу отримав поранення військовослужбовець з евакуаційної команди – сержант-розвідник Ярослав Журавель. Він залишався в “сірій зоні”. Як засвідчило відео з безпілотника, поранений сержант був живий, зупиняв собі кровотечу джгутом та шукав укриття.

Ще один військовий отримав бойове травмування та вибрався з місця засідки.

Під час цих виходів загинув військовий медик із другої евакуаційної команди Микола Ілін “Естонець” (інший варіант написання прізвища – Ільїн).

14 липня стало відомо про евакуацію загиблого лейтенанта Красногрудя бойовиками на бік ОРДО. 15 липня тіло комвзводу було передане українській стороні на КПВВ “Майорськ”.

Тіло Іліна бойовики знайшли 16 липня та передали Україні 17 липня.

Увечері 17 липня бойовики “ДНР” заявили, що виявили тіло третього загиблого українського військового, сержанта.

21 липня бойовики з терористичної організації “ДНР” передали українській стороні тіло  Ярослава Журавля, загиблого військового підрозділу морської піхоти ВМС ЗСУ, що поліг під селищем Зайцеве Донецької області.

Читайте також:
“Я хочу рятувати життя!” Спогади про військового медика Миколу Іліна – білоруса, який загинув за Україну

На Донеччині попрощалися з розвідником морської піхоти Дмитром Красногрудем. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна