Від легкого до найважчого: визначено шість типів COVID-19 залежно від симптомів

 

Науковці з Королівського коледжу Лондона визначили шість основних типів коронавірусного захворювання, залежно від “набору” симптомів.

Дослідники вважають, що це допоможе лікарям вчасно визначати, хто з пацієнтів перебуває в зоні ризики через можливі ускладнення навіть за відсутності інших супутніх факторів, передає Sky News.

Усі основні типи перебігу COVID-19 науковці розділили на шість, описавши притаманні кожному з них симптоми:

  1. Грипоподібний без підвищеної температури – головний біль, втрата нюху, біль у м’язах, кашель, біль у горлі, біль у грудях. Лихоманки немає.
  2. Грипоподібний з підвищеною температурою – головний біль, втрата нюху, кашель, біль у горлі, охриплість, втрата апетиту.
  3. Шлунково-кишковий – головний біль, втрата нюху, втрата апетиту, діарея, біль у горлі, біль у грудях. Кашлю немає.
  4. Важка форма 1-го ступеня: знесилення – головний біль, втрата нюху, кашель, лихоманка, охриплість, біль у грудях, відчуття сильної втоми.
  5. Важка форма 2-го ступеня: сплутаність свідомості – головний біль, втрата нюху, втрата апетиту, кашель, лихоманка, охриплість, біль у горлі, біль у грудях, знесилення, сплутаність свідомості, біль у м’язах.
  6. Важка форма 3-го ступеня: шлункова і дихальна – головний біль, втрата нюху, втрата апетиту, кашель, лихоманка, охриплість, біль у горлі, біль у грудях, знесилення, сплутаність свідомості, біль у м’язах, задишка, діарея, біль у животі.

Дослідники наголошують, що такі симптоми, як сплутаність свідомості, болі в животі й задишка характерні саме для важких форм коронавірусної хвороби.

Це не означає, що перші три типи гарантують відсутність ускладнень, але їх імовірність значно нижча, ніж при трьох ускладнених типах перебігу.

Так, пацієнти з типами 1-3 потребували кисневої терапії лише в 1,5-4,4% випадків. Тоді як люди, які хворіли на COVID-19 важких форм, не могли обійтися без дихальних апаратів у 8,6%, 9,9% і 19,8% випадків відповідно.

“Ці висновки мають важливе значення для медичного спостереження за людьми, які найбільш уразливі до тяжкої форми COVID-19”, – вважає доктор Клер Стівз із Королівського коледжу Лондона.

“Якщо ви зможете передбачити, як розвиватиметься захворювання через кілька днів, у вас буде час надати їм належну підтримку й попередню допомогу, таку як регулювання рівня кисню та цукру в крові й забезпечення належної гідратації. Це простий догляд, який може бути наданий у домашніх умовах і допоможе запобігти госпіталізації або й навіть урятувати життя”, – підкреслила науковиця.

Читайте також:
Ярослав Глагола, який лікує COVID-19:
Вірус надзвичайно заразний і підступний, але карантин – не вихід

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна