В Україні створили “болгарський” та “угорський” укрупнені районі. Софія привітала

Болгарія привітала рішення Києва, за яким у результаті адміністративно-територіальної реформи в Україні болгарська громада об’єдналася в одному з семи новостворених районів Одеської області.

Про це заявила міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва.

“Сьогодні у рамках адміністративної реформи 74 тисячі болгар в Україні були об’єднані в одному новому адміністративному районі, з центром у Болграді. Моя подяка українському уряду та моєму другові, міністру закордонних справ Дмитру Кулебі”, – написала Захарієва у твіттері 17 липня.

Варто зазначити, що укрупнений Болградський район об’єднав також колишні Арцизький і Тарутинський райони та налічує тепер 154,5 тис. мешканців (раніше – 69,3 тис.).
Тобто частка етнічних болгар у ньому становить менше половини – 47,9%.

У “старому” Болградському районі частки болгар була 60,8%.

Раніше з Болгарії лунали заклики, щоб після адміністративно-територіальної реформи в Україні болгарська громада залишилася в межах одного району.
Парламент Болгарії ухвалив заяву з вимогою до України “не розділяти” Болградський район Одеської області, який є одним з головних центрів болгарської меншини в Україні.
МЗС України у зв’язку з цим висловлювало протест, назвавши неприйнятними спроби втручання Софії у внутрішні справи України.

17 липня Верховна Рада України схвалила рішення про створення нових 138 районів замість 490. Серед них – укрупнений Болградський район на кордоні з Молдовою з адміністративним центром у Болграді.

Серед іншого, на Закарпатті створено укрупнений Берегівський район, який вважається “угорським”. Утім, якщо в “старому” Берегівському районі угорці становили 76% населення, то в новому – укрупненому – Берегівському районі частка угорців скоротилася до 43%.

Із Будапешта не лунало офіційних заяв із цього приводу.

Читайте також:
Порошенко в рідному Болграді відкрив спільний меморіал загиблим в АТО і 2-й Світовій війні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна