У проєкті нового адмінподілу Закарпаття запідозрили ґрунт для угорського сепаратизму

 

Відповідно до проєкту постанови Кабміну, на Закарпатті в рамках реформи децентралізації передбачається змінити межі районів та утворити в новій субрегіональній конфігурації Берегівський район, який фактично збігається з межами компактного проживання етнічних угорців. Відтак може бути реалізована вимога Будапешта про створення фактично адміністративно-територіального етнічно-угорського національного району, який прилягає до кордону Угорщини та раніше просувався під назвою “Притисянський”.

Як пише “Закарпаття онлайн“, про це йдеться в заяві, яку підписали за дорученням своїх організацій Віктор Бедь (голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України в ХХ столітті, голова проводу Закарпатського національно-патріотичного об’єднання “Україна соборна”, народний депутат України 1-го скликання), Маріан Токар (“Агенція досліджень регіонального соціуму “Карпатія”), Антоніна Вчорашня (Християнсько-народна спілка Закарпаття), Віктор Понзель (“Молодь Закарпаття”). Вони жорстко опонують імовірним поступкам української влади Будапешту.

Відповідно до урядового проєкту, Берегівський район (з адміністративним центром у місті Берегове) планується у складі територій: Батівської селищної, Берегівської міської, Великоберезької сільської, Великобийганської сільської, Вилоцької селищної, Виноградівської міської, Королівської селищної, Косонської сільської, Пийтерфолвівської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

У заяві українських організацій зазначено: “…Відповідно до останнього рішення, на Закарпатті зазначено 5 районів області (Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський), а не 4, як це було передбачено попередніми узгодженими рішеннями і який був компромісним та історично вмотивованим.

Звертаємо увагу на те, що угорська влада, систематично втручаючись у внутрішні справи України, йдучи на поводу в московсько-кремлівської диктатури, яка веде війну на сході України, маніпулює мовним і територіальним питанням на Закарпатті, провокуючи нестабільність в історично толерантному регіоні. Постійно нагнітаючи обстановку на Закарпатті навколо згаданих питань, офіційний Будапешт продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію України й публічно заявляє, що й надалі продовжуватиме це робити.

Останні ж заяви представників української влади про перегляд положень мовного закону та поїздка в Угорщину міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби дивним чином співпали з тим, що в перспективному плані районування Закарпаття з’явився ще один новий район – Берегівський із центром у м. Берегово. Ще одним дивним збігом є те, що його територія співпадає з межами компактного проживання етнічних угорців, а відтак – вимога про створення фактично адміністративно-територіального етнічно-угорського національного району, який раніше з політичних міркувань просувався угорцями в Закарпатті під назвою «Притисянський» стає реальністю.

Розглядаємо такі дії як ігнорування національних інтересів українців, які тут проживають споконвічно, а також як загрозу територіальній цілісності України, міжнаціональною провокацією, що неминуче загострить ситуацію не тільки в найзахіднішому регіоні України, а й спровокує нестабільність в інших регіонах, де проживають представники національних меншин”.

Українські активісти звертаються “до всіх, хто у відповідності до Конституції України зобов’язаний гарантувати і забезпечувати державну незалежність та територіальну цілісність України” – президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України – з вимогою не допустити створення штучного і малочисельного адміністративно-територіального угорського району з центром у м. Берегово. Адже

це “може призвести до виникнення поетапного роздмухування антиукраїнської політики щодо розколу та поділу Української держави у майбутньому”.

Заява відкрита для підписання на електронну адресу: [email protected]

Письменник Андрій Любка у рубриці “Точка зору” на сайті “Радіо Свобода” висловлює думку, що українська влада проєктом нового адмінподілу на Закарпатті пішла на перші поступки Будапешту. За його словами, більшість населення в новому районі говоритиме угорською, оскільки розташований він фактично біля кордону з Угорщиною.

Відомо, що угорці десятиліттями просили в України створити окрему адміністративну одиницю на Закарпатті. Крім цього, пропагували визнання культурної автономії та виступали за появу особливого “угорського виборчого округу” на виборах до Верховної Ради.

“Жодна українська влада (навіть Януковича!) на такі поступки не йшла, розуміючи всі потенційні загрози для стабільності регіону й національної безпеки. У проектах децентралізації експерти зазначали, що укрупнювати райони за етнічною ознакою – велика помилка. І, наприклад, Берегівський район пропонували об’єднати з Іршавським або Мукачівським, тобто долучити населені пункти з українським населенням. Позицію експертів не врахували”, – констатує Любка.

Нагадаємо, Будапешт уже тривалий час блокує євроатлантичну інтеграцію України через прийняття Верховною Радою у 2017 році закону про освіту з жорсткішими вимогами для навчання нацменшин українською мовою.
Після приходу до влади Володимира Зеленського намітилися шляхи до компромісів та поліпшення взаємовідносин з Угорщиною. Однак Київ досі не змінював мовний закон, на чому наполягає Будапешт.

Читайте також:
Угорщина уточнила умови, за яких скасує вето в НАТО щодо України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна