Угорщина уточнила умови, за яких скасує вето в НАТО щодо України

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення щодо України в НАТО блокує не лише освітнє законодавство, але також закон про мову.

Про це він заявив у п’ятницю, 29 травня, на пресконференції в Будапешті по завершенню зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, інформує “Європейська правда”.

“Угорщина чекає на вирішення проблем із питанням освіти та із законом про використання державної мови. Тоді ми не будемо вже блокувати те, що блокуємо в зв’язку з НАТО”, – заявив Сійярто.

Як відомо, Угорщина від вересня 2017 року ветує усі рішення в НАТО, які стосуються поглиблення співпраці з Україною, а також блокує діалог на політичному рівні.

Однак угорський міністр наголосив начебто на прагненні зняти ці обмеження.

“Ми не хочемо зберігати блокування, наша мета – досягти домовленостей”, – пояснив він.

“Ми бажаємо закрити всі дискусії, пов’язані із законом про освіту і про мову, і бажаємо досягти такого рішення, яке буде прийнятним і для угорців на Закарпатті. Я сподіваюся, що ми це забудемо, що це піде в минуле”, – сказав Сійярто.

Він не уточнив конкретні зауваження до закону про функціонування української мови як державної.

Як інформувала “Новинарня“, Венеціанська комісія запропонувала Україні переглянути закон про мову.

Читайте також:
Зеленський затвердив Річну національну програму Україна-НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна