Болгарія протестує щодо адмінреформи Болградського району Одещини

 

Парламент Болгарії в прийнятій в середу заяві виступив з різким протестом проти планів влади України з проведення адміністративної реформи Болградського району Одеської області, який є одним з головних центрів болгарської меншини в Україні.

За відповідну заяву проголосували 109 болгарських депутатів, жоден не голосував проти, 19 утримались, передає “Європейська правда”.

“У заяві болгарський парламент категорично не згоден з планованими адміністративними змінами і закликає болгарський уряд вжити всі можливі заходи перед урядом України для збереження цілісності болгарської громади в Болградському районі в ході майбутньої адміністративно-територіальної реформи” – повідомили в парламенті Болгарії.

Уряд України планує провести адміністративну реформу, яка може розділити Болградський район на п’ять громад, де етнічні болгари більше не будуть більшістю.

На думку Софії, це вдарить по правах болгарської меншини. За неофіційними даними, вона налічує близько 250-300 тис.осіб.

У заяві болгарського парламенту йдеться, що влада повинна терміново організувати міжурядову нараду з метою захисту прав і дотримання адміністративної єдності болгарської меншини в Україні відповідно до існуючих двосторонніх угод, в тому числі і тих, які забезпечують освіту болгарською мовою.

В ході обговорення в парламенті депутати зазначили, що адміністративна реформа передбачена виключно в Болградському районі і явно спрямована на удар по болгарській меншині. Відзначається, що після багатьох років послідовної підтримки України, в тому числі на міжнародній арені, Софія має право очікувати від Києва гарантії єдності болгарської національної меншини.

“Парламент Болгарії наполягає на тому, що вирішення проблем болгарської громади в Україні є пріоритетним питанням, яке має бути вирішене в дусі прекрасних відносин між двома країнами і відповідно до європейських цінностей” – йдеться в ухваленій заяві.

Заява була передана українському посольству відразу після голосування.

Читайте також:
ПЕНальті з Криму: війна РФ проти України зриває кремлівські “консерви” в Болгарії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна