Вакцинація БЦЖ впливає на рівень смертності від COVID-19, – дослідження

 

Ще на початку пандемії коронавірусу з’явилася теорія про те, що на рівень захворюваності та смертності від COVID-19 може впливати рівень вакцинації населення від туберкульозу (щеплення вакциною БЦЖ).

Науковці піддали цю версію сумніву. Проте продовжують досліджувати – адже в країнах з великим охопленням принаймні напочатку летальні наслідки коронавірусної хвороби траплялися рідше, ніж, у тих, де масової вакцинації БЦЖ не проводилося.

У липневому номері авторитетного наукового журналу PANS вийшла стаття про дослідження зв’язку між БЦЖ-індексом та смертністю від СOVID-19.

БЦЖ-індекс — це комплексна характеристика, яка охоплює вік вакцинованих, число років, протягом яких проводилася вакцинація в країні, і середнє покриття населення вакцинацією. Як з’ясувала група дослідників Національного інституту з вивчення алергії та інфекційних захворювань США, смертність від коронавірусної хвороби справді нижча в тих країнах, де проводиться масова вакцинація БЦЖ.

Так, зростання БЦЖ-індексу на 10% приводить до зниження смертності на 10.4%

При цьому дослідники, щоб виключити можливість простого збігу, врахували у своїх підрахунках всі показники, які можуть вплинути на смертність:

  • кліматичні особливості;
  • індекс людського розвитку: доступ до освітніх та медичних послуг, рівень доходу тощо;
  • чисельність населення;
  • щільність проживання;
  • рівень урбанізації;
  • вікова структура населення.

У дослідженні “брали участь” лише ті країни, де було зафіксовано щонайменше одну смерть від COVID-19 на 1 мільйон мешканців, щільність проживання становить менш ніж 300 людей на квадратний кілометр, понад 60% населення мешкає у містах, а вікова структура популяції становить не менш ніж 15% людей віком понад 65 років.

У результаті до вибірки увійшли 22 країни, серед яких і Україна.

І з’ясувалося, що в тих державах, де проводиться масова вакцинація дитячого населення проти туберкульозу (зокрема Україні, Польщі, Латвії, Болгарії) зафіксовано нижчу летальність від COVID-19.

Тоді як у тих країнах, де політики вакцинації БЦЖ немає внаслідок викорінення туберкульозу, або щеплення проводять лише для груп ризику, смертність від коронавірусної хвороби значно вища: йдеться, серед інших, про Італію, Іспанію, Францію, Велику Британію, США.

Крім того, з’ясовано, що щеплення вакциною БЦЖ немовлят виявилося ефективнішим для формування перехресного імунітету у порівнянні з імунізацією дітей старшого віку.

В основі механізму формування перехресного імунітету лежить реакція імунних тканинних клітин, у результаті якої виникає резистентність не лише до туберкульозу, а й до інших видів внутрішньоклітинних патогенів, в тому числі вірусів. Тож, імовірно, вакцинація БЦЖ активує імунну систему для боротьби з вірусними інфекціями.

Якщо імунітет “тренований”, організм ефективніше адаптується й реагує на нові патогени. Окрім того, виявлено вплив вакцини БЦЖ на стовбурові клітини і, таким чином, підсилення імунної відповіді на вторгнення того самого коронавірусу.

Водночас науковці наголошують: для того, щоб переконатися в ефективності впливу протитуберкульозної вакцинації на респіраторні інфекції, зокрема коронавірус SARS-CoV-2, необхідно проводити подальші дослідження.

Також фахівці попереджають, що навіть наявність захисного ефекту від БЦЖ на рівні популяції не гарантує легшого перебігу захворювання для кожної конкретної людини. Адже кожен організм має власні особливості, не кажучи вже про безліч супутніх факторів.

Читайте також:
Для розробки ефективних ліків і вакцини проти COVID-19 потрібно понад $31 млрд на рік, – ВООЗ

ІФАкти і коментарі: навіщо Україні масове тестування на антитіла та чи мета виправдовує засоби

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна