Окупанти знайшли під Горлівкою тіло медика Миколи Іліна та надали гарантії безпеки для пошуку пораненого розвідника

 

Представники терористичної організації “ДНР” заявляють, що знайшли під Горлівкою тіло військового медика зі складу 35-ї бригади морської піхоти ЗСУ Миколи Іліна, та кажуть, що надали гарантії безпеки, аби Україна могла евакуювати з “сірої зони” тіло іншого пораненого сержанта-розвідника.

Відповідну заяву в четвер, 16 липня, видали самопроголошені “представники ДНР в СЦКК” та поширили сепаратистські ЗМІ.

Зазначається, що при обстеженні місцевості поблизу Горлівки терористи виявили тіло військовослужбовця ЗСУ, з яким нібито був паспорт громадянина Естонії “на ім’я Миколи Ільїна”.

За знайденим при ньому “дорогим спорядженням і зброєю виробництва країн НАТО, яке використовують спецпідрозділу і диверсійно-розвідувальні групи”, бойовики стверджують, буцімто загиблий – не медик, а “диверсант”.

До цих заяв так званого заступника начальника “управління Народної міліції ДНР” Едуарда Басуріна немає довіри. В інших повідомленнях Басурін стверджує, нібито переданий напередодні українській стороні воїн – не офіцер Дмитро Красногрудь, а “ідентифікований як прихильник ультраправих поглядів з США Шон Фуллер”.

Стороною ОРДО “надані гарантії безпеки для здійснення пошуку тіл загиблих, заявлених українською стороною в СЦКК”, – йдеться також в повідомленнях окупантів.

Штаб операції Об’єднаних сил в офіційному релізі повідомляв, що за ініціативи української сторони від СММ ОБСЄ отримані гарантії режиму “тиша” для пошуку військовослужбовця, який розпочався сьогодні о 12:00.

Втім згодом допис на фейсбук-сторінці пресцентру штабу ОС відредагували й прибрали звідти інформацію про гарантії “тиші”.

Залишили дані про те, що на контрольовану урядом України територію передано тіло загиблого лейтенанта Дмитра Красногрудя.

“Зараз триває підготовка до проведення ритуалу поховання героя. Прощання із полеглим відбудеться завтра, 17 липня, о 11:00 в місті Лиман Донецької області, на території центрального храму”, – сказано в повідомленні ОС.

Як інформувала “Новинарня“, командир розвідувального взводу лейтенант Дмитро Красногрудь загинув унаслідок підриву на вибуховому пристрої в “сірій зоні” під Зайцевим, що поруч з окупованою Горлівкою, під час виконання бойового завдання 13 липня.
Того ж дня російські окупаційні війська із трьох сторін обстріляли групу армійців ЗСУ, які мали здійснити евакуацію тіла полеглого офіцера. При тому було домовлено про режим “тиші” через ОБСЄ.
Під час цієї віроломної атаки загинув медик з евакуаційної команди  зі складу 137-го окремого батальйону морської піхоти 35 обрмп ВМС ЗСУ Микола Ілін “Естонець”. 

Крім того, ще одного військовослужбовця, сержанта, було важко поранено, ще один – отримав бойове травмування.

14 липня стало відомо про евакуацію загиблого лейтенанта Красногрудя на бік ОРДО. 15 липня тіло комвзводу було передане українській стороні на КПВВ “Майорськ”.

Станом на вечір 16 липня ще два українські військові залишаються в “сірій зоні” або на “тому боці” — неназваний сержант-розвідник і військовий медик Ілін.

Читайте також:
Під Зайцевим загинули розвідник Дмитро Красногрудь і медик Микола Ілін із 35 обрмп. ФОТО

“Війна без правил повернулася”. Репортаж з-під Зайцевого, де росіяни підло порушили Женевську конвенцію

Прокуратура розслідує обстріл медиків на Донбасі під час евакуації тіла загиблого бійця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна