Акт дезінформації з боку Росії, – глава МЗС Польщі про розмову Дуди з пранкерами

 

Голова міністерства закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що розіграш польського президента Анджея Дуди російськими пранкерами є прикладом дезінформації з боку РФ, яка мала на меті посварити Польщу і Україну.

Про це в четвер, 16 липня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Rzeczpospolita.

“Я думаю, що це хороший досвід. Треба посилити пильність. Справа розслідується відповідними службами, і якщо буде виявлена недбалість, то відповідні наслідки будуть”, – сказав Чапутович.

“Ми оцінюємо це як дезінформаційні дії Росії, спрямовані, можливо, навіть на деяку напруженість між Польщею і Україною. На це вказують проставлені запитання”, – зазначив глава МЗС Польщі.

Нагадаємо, нещодавно російські пранкери Вован і Лексус подзвонили щойно обраному на другий термін президентові Польщі Анджею Дуді від імені генерального секретаря ООН, колишнього прем’єр-міністра Португалії Антоніу Гутерріша, і намагалися спровокувати його запитаннями про відносини з Україною.

Як відомо, російські пранкери Вован (Володимир Кузнєцов) та Лексус (Олексій Столяров), які діють вочевидь за підтримки влади РФ, не вперше розігрують перших осіб світу.

Скажімо, у квітні 2019 року вони подзвонили президенту Франції Емануелю Макрону від імені переможця президентських виборів в Україні Володимира Зеленського.

А наприкінці 2019-го намагалися поговорити вже із самим Зеленським, але невдало.

У березні 2017 року вони вже телефонували й Анджею Дуді: намагалися вести з ним розмову від імені тогочасного президента України Петра Порошенка після обстрілу консульства Польщі в Луцьку. Проте того разу російські пранкери були викриті – вони не знали, що розмова Порошенка й Дуди вже відбулася, а канцелярія президента Польщі перебуває в постійній координації з адміністрацією президента України.

Самому Петру Порошенку Вован і Лексус раніше телефонували щонайменше тричі. Спершу вони невдало намагалися поговорити з ним від імені посла Росії Зурабова. У листопаді 2016 року подзвонили Порошенку від імені президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва й мали тривалу розмову. А 5 грудня 2017 року спілкувалися з Порошенком щодо Михеїла Саакашвілі нібито від імені прем’єр-міністра Грузії Георгія Квірікашвілі.

Навесні 2016 року спалахнув скандал з приводу того, що Лексус і Вован в інтересах Кремля розіграли прес-секретаря Порошенка Святослава Цеголка, адвоката Надії Савченко Марка Фейгіна та українське консульство в Ростові. Вони підробили листа нібито від імені адміністрації президента до Савченко – із пропозиціями припинити голодування та отримати посаду в уряді.
Пранкери виклали в мережу запис телефонних розмов. Результатом стало припинення Савченко “сухого голодування”. Із самим Порошенком пранкери тоді не спілкувалися.

У липні 2017 року Лексус і Вован розіграли міністра енергетики США Ріка Перрі, зателефонувавши йому від імені прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Читайте також:
Міністр оборони Полторак послав російських пранкерів “у відповідному напрямку”

“Підтримувати українців в усьому, що стосується Росії”.
Російські пранкери додзвонилися до посла США при ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна