Що таке “та сторона”: Ар’єв вимагає від ОП прямої відповіді на запитання, хто напав на Україну

 

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв вимагає від офісу президента пояснити, що таке “та сторона”, про яку говорить Володимир Зеленський, уникаючи називати Росію агресором.

Текст відповідного депутатського звернення, надісланого на адресу голови ОП Андрія Єрмака, Ар’єв оприлюднив у фейсбуці.

“13 липня 2020 року російсько-терористичні війська із засідки обстріляли групу українських військових, які спільно з медиками у відповідності до норм міжнародного гуманітарного права проводили евакуацію тіла загиблого українського військового в районі населеного пункту Зайцеве. В результаті підступного обстрілу загинув медичний працівник.

Президент України і Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський майже добу не надавав реакції на цей злочин. Лише після обурення суспільства на сайті офіційного інтернет-представництва президента України з’явилося повідомлення під заголовком «На виконання завдання Глави держави Головнокомандувач ЗСУ та заступник керівника Офісу Президента відбули на Донбас для вивчення обставин обстрілу українських військових у районі Зайцевого», у якому було зазначено, що Головнокомандувач «тримає під особистим контролем ситуацію»”, — нагадує Ар’єв.

“Рік і два місяці Володимир Зеленський обіймає пост президента України. Весь цей час у своїх публічних виступах він усіляко уникає конкретики і чіткості у висловлюваннях, які стосуються російсько-української війни, що забирає життя захисників України.

«Та сторона», «незаконні формування», «мир в очах Путина» — всі ці розмиті і неконкретні формулювання накладаються на нездатність чітко відповісти на питання «Хто напав на Україну і веде війну проти нашої держави?» і руйнують міжнародну коаліцію на підтримку України”, – наголошується у зверненні.

Нардеп підкреслює, що відійти від цих абстрактних формулювань і назвати Росію агресором та окупантом президентові “не допомогло” навіть кричуще порушення домовленостей, результатом якого стала загибель медика і поранення військових.

Тому Ар’єв вимагає від офісу президента дати відповідь на такі запитання:

  1. Хто ця “та сторона”, яку згадано в офіційному релізі?
  2. Яка країна, організація, угрупування, інституція тощо здійснила напад на військових і медиків поблизу Зайцевого?
  3. Хто керує згаданими в офіційному релізі “незаконними угрупуваннями”?
  4. Яка країна порушила територіальну цілісність України, здійснює агресію проти України й окупувала частину території української держави?
  5. Що являють собою “кримінальні анклави”, згадані в офіційному релізі?
  6. З якими міжнародними партнерами було проведено переговори через вбивство українського медика?
  7. Звернення до яких міжнародних організацій та інституцій заплановано у зв’язку з убивством українського медика?
  8. Які кроки заплановані Верховним головнокомандувачем для забезпечення безпеки українських медиків і військових?

“Усі ці танці з бубнами навколо термінології Зеленського і його офісу треба закінчувати”, — прокоментував Ар’єв своє звернення у фейсбуці.

“Язик у них не повертається назвати Росію ворогом і агресором? Вирішили використовувати обхідні фрази, щоб не називати речі своїми іменами? Добре. Доведеться пояснити — що таке «та сторона» і відповісти на інші питання мого звернення. Відповідь опублікую”, — пообіцяв народний депутат.

Як інформувала “Новинарня“, 13 липня поблизу села Зайцеве, що під Горлівкою Донецької області, російсько-окупаційні війська обстріляли трьох військовослужбовців, що мали здійснити евакуацію тіла полеглого українського військового, який загинув, підірвавшись на вибуховому пристрої.
Унаслідок цього поліг ще один військовий – медик з евакуаційної групи.
Крім того, одного військовослужбовця було поранено, ще один – отримав бойове травмування.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пообіцяв міжнародний розголос через вбивство медика на Донбасі.

Офіс президента оприлюднив реакцію Володимира Зеленського на це кричуще порушення Женевської конвенції лише через добу після вбивства медика.

Читайте також:
“Війна без правил повернулася”. Репортаж з-під Зайцевого, де росіяни підло порушили Женевську конвенцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна