Справа Сармата: суд не відправив підозрюваного Сігіду за ґрати, “донбасівці” готові поновити голодування

 

Побратими вбитого у 2018 році учасника АТО, бердянського активіста Віталія Олешка “Сармата” продовжують акцію протесту під офісом президента. Вони вимагають відправити за ґрати підозрюваних у вбивстві та в організації злочину. Ішлося про те, що рішення щодо утримання під вартою буде ухвалене цього тижня. Однак 9 липня Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя залишив Михайла Сігіду – одного з підозрюваних в організації вбивства Сармата – під цілодобовим домашнім арештом на два місяці.

Прокуратура наполягала на зміні запобіжного заходу на утримання під вартою. Зокрема, сторона обвинувачення надавала додаткові докази по справі 2014 року, в якій Михайло Сігіда обвинувачується в розбійному нападі на громадянина Шпортка в Маріуполі.

Під час розгляду справи в приміщенні суду в Запоріжжі були присутні близько біля півсотні молодиків спортивної статури, які приїхали з Дніпра “підтримати” підозрюваного. (А саме в Дніпрі нині перебувають під домашнім арештом члени кримінального угруповання, звинувачені у вбивстві Сармата, та інший імовірний організатор вбивства Євген Бродський).

“Учора була хоч і очікувана, але неприємна звістка. Орджонікідзевський суд “спробував” повернути організатора вбивства Віталіка Сармата за ґрати. Але не зміг… Наші судді – такі су…дді…” – написав у фейсбуці один з учасників акції протесту Вадим Саввон, позивний “Балу”.

“В черговий раз правоохоронці Запоріжжя продемонстрували свою профнепридатність і безпорадність, допустивши безперешкодно на засідання більше 40 дніпровських “тітуханів”, і як наслідок – провокації з їхнього боку по відношенню до наших малочисельних товаришів, які не забоялися і теж прибули в суд”, – зазначив Балу.

Наразі прокуратура готує апеляцію на рішення Орджонікідзевського суду.

Соратники покійного Сармата, його побратими по батальйону “Донбас” тим часом продовжують цілодобово лишатися на Банковій, незважаючи на дощ, похолодання та паралельні акції протесту з шумовими ефектами.

Питання їхнього повернення до голодного протесту лишається відкритим.

“Ми хочемо все-таки добитися того, щоб у державі для відновлення справедливості працювала правова система, а не штовхали людей самим братися за зброю й чинити самосуд. Поки що почекаємо, що дасть апеляція. Якщо результату не буде, у нас не залишиться іншого виходу, як оголосити сухе голодування. Думаю, днів на чотири нас вистачить”, – заявив ініціатор акції Тарас Костанчук.

Варто зазначити, що з 20 липня в Бердянську поновлюється розгляд справи про вбивство Віталія Олешка по суті. Судові засідання відбуватимуться практично щодня до кінця місяця.

Акція на Банковій триває 32-й день. Більшу частину часу побратими Сармата голодували, вимагаючи арешту підозрюваних в убивстві. Однак почали виходити з голодування, коли влада пообіцяла відправити зловмисників під варту за рішенням суду.

Нагадаємо, перед засіданням суду “сарматівцям” прийшли СМС-повідомлення з погрозами.

автор: Наталка Позняк

Читайте більше про цю справу:
“Нас провокують вчинити самосуд”. За що голодують під ОП ветерани батальйону “Донбас”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна