“Заглохните, черти, или кончим!”: “сарматівцям”, які 24 дні голодували під ОП, приходять СМС із погрозами, вони чекають рішення суду

 

Учасники голодування, які уже місяць залишаються під офісом президента України та вимагають відновлення справедливості у справі про вбивство їхнього побратима, бійця батальйону “Донбас” Віталія Олешка “Сармата”, отримують СМС-повідомлення з погрозами та вимогами припинити протест. Такі ж брутальні месиджі приходять і членам їхніх сімей.

Як розповіли “Новинарні” учасники акції 7 липня, напередодні такі СМС надійшли Антону Пшеничному та Олександру Печнікову (обидва є свідками вбивства Олешка), дружині Печнікова. Погрози отримала і дружина Сармата Тетяна Олешко.

Повідомлення Тетяні Олешко:

 

Повідомлення Олександу Печнікову “Пехану”:

 

Повідомлення дружині Печнікова:

 

Повідомлення Антону Пшеничному:

За словами учасників акції, ці погрози долучені до загальної справи.

Поліція з’ясувала, що всі СМС надійшли із Дніпра. Як відомо, що саме звідти приїжджали до Бердянська члени бандитського угруповання, яке виконало вбивство Сармата. Саме у Дніпрі нині під домашнім арештом перебувають підозрювані у скоєнні вбивства Артем Матюшин, Микола Ломако, Олександр Обухов і Максим Владимиренко, яких 29 травня Бердянський міськрайонний суд відпустив під домашній арешт, та ймовірний організатор вбивства Євген Бродський.

Протестувальники очікують найближчим часом повернення за ґрати й іншого ймовірного організатора вбивства Сармата – Михайла Сігіди.

Як стало відомо “Новинарні“, Генпрокуратура в понеділок, 6 липня, спрямувала до суду подання про зміну запобіжного заходу Михайлу Сігіді на утримання під вартою. Судове засідання з цього приводу відбудеться 9 липня в Запоріжжі. Розглядатиме подання голова Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Вікторія Калюжна. Початок – о 10:00.

До позитивного рішення з цього приводу “донбасівці” та їхні прибічники залишаються на Банковій.

“Ми лишаємося на місці до виконання наших вимог, одна з яких – повернення Сігіди за ґрати. Нам це принципово, оскільки він знає замовників убивства і може впливати на хід слідства. Інші фігуранти справи перебувають у Дніпрі з електронними браслетами і під цілодобовим наглядом поліції. Але ми сподіваємося, що скоро всі опиняться під арештом, оскільки всі вони – члени бандитського угруповання, за ними тягнеться шлейф інших злочинів, і Сармат – не єдина їхня жертва”, – говорить ініціатор акції Тарас Костанчук, колишній командир штурмової групи батальйону “Донбас”.

“Там є і вимагання, і шантаж, і напади. Зараз прокуратура підняла всі ті справи, розслідування активізувалося і я сподіваюся, ми найближчим часом дізнаємося ще багато чого цікавого”, – додає Костанчук.

У зв’язку з погрозами члени родин учасників протесту теж звернулися із заявами в поліцію. Наразі їм виділена охорона. Також ці заяви були долучені до подання на зміну запобіжного заходу, яке надійшло до суду.

Тим часом “сарматівці” під наглядом Олександра Назаренка та лікарів клініки “Форпост” поступово виходять із голодування. Їм уже дозволено вживати фрукти, дієтичні супи та йогурти. Після вживання їжі – обов’язкова прогулянка урядовим кварталом, щоб запустити шлунок та інші органи травлення, які фактично не працювали три тижні.

Хлопці поки що лишаються біля офісу президента. Останнім часом їм дошкуляє холод, дощ та постійні акції шахтарів, які супроводжуються гучною музикою й іншими звуковими ефектами.

Усі 30 днів, доки триває протест, учасники акції сплять на Банковій просто неба.

автор: Наталка Позняк

Читайте більше про цю справу:
“Нас провокують вчинити самосуд”. За що голодують під ОП ветерани батальйону “Донбас”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна